De interes

Mai multe mandate în Parlamentul European pentru România, în urma Brexit

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

România va avea mai multe mandate în Parlamentul European, în urma ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Astfel, a fost aprobat în cursul acestei luni proiectul de Decizie a Consiliului European de stabilire a componenţei Parlamentului European în viitoarea sa legislatură, 2019 – 2024.

Proiectul de decizie a Consiliului European face parte din pachetul de iniţiative care completează cadrul legal pentru desfăşurarea alegerilor europene din 2019 şi a fost generat de necesitatea stabilirii viitoarei componenţe a Parlamentului European, dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană până la momentul respectiv.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat faptul că deputaţii europeni au aprobat cu 566 de voturi pentru, 94 împotrivă şi 31 de abţineri proiectul de decizie a Consiliului European, conform căruia în viitoarea sa legislatură Parlamentul European va avea 705 membri (faţă de 751 în prezent), aleşi pe liste naţionale, dacă Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană până la momentul respectiv. În această situaţie, conform noii chei de distribuţie, România va câştiga un mandat în plus faţă de actuala legislatură (urmând a avea 33 de mandate, faţă de 32 în prezent).

„După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România devine a şasea ţară ca pondere în Uniunea Europeană, iar cetăţenii români vor fi astfel mai bine reprezentaţi la nivelul Parlamentului European. Acest lucru înseamnă un plus de responsabilitate faţă de proiectul european pentru care ţara noastră se pregăteşte, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor”, a declarat Victor Negrescu, Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene.

Alegerile europene vor avea loc, la nivelul statelor membre, în perioada 23 – 26 mai 2019.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x