Recital de flaut şi marimbă – „Origins”, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) prezintă marţi, 17 iulie, începând cu ora 19:00, spectacolul „Origins”, un recital extraordinar al flautistului Matei Ioachimescu şi a marimbafonistei Irina Rădulescu. Evenimentul face parte din seria „Seratele Muzelului” organizat în fiecare lună de către MNIT.

MNIT va fi gazda unui program unic, ce va aduce în prim plan două instrumente fascinante, ce îşi au originile în cele mai străvechi timpuri. Deşi cei doi artişti au construit spectacolul „Origins” dintr-o serie de partituri moderne, acestea reunesc elemente originare din muzica celtică, afro-americană, spaniolă, japoneză, dar şi de inspiraţie folclorică transilvană, macedoneană sau din tango-ul argentinian.

Felix Marcu, directorul MNIT, afirmă: „Spectacolul „Origins” este un program plin de virtuozitate şi energie explozivă, care împleteşte sunetul şi ritmul, în senzaţii ardente. Diversitatea stilurilor muzicale redate în partiturile moderne reprezintă o metaforă pentru societatea contemporană şi uniformizată prin globalizare, care îşi găseşte liniştea prin întoarcerea la rădăcinile fiecărei culturi. Clujul este un oraş european intercultural, deschis în faţa diversităţii, iar acest spectacolul surprinde, la un nivel înalt artistic, această trăsătură.”

Matei Ioachimescu, flautistul renumit de origine română, are o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitalurile cross-over. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, laureat al mai multor distincţii şi burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. În anul 2013, pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute, i-a fost încredinţat titlul de „Ambasador al Integrării”, de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz.
Despre Matei Ioachimescu, celebrul compozitor finlandez, Kalevi Aho, spunea: „Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautişti pe care i-am ascultat.”

Irina Rădulescu este un artist neobosit, dedicat percuţiei şi în special marimbei, instrument ce deja a consacrat-o, atât ca solistă, cât şi în diferitele ansambluri camerale şi ca membru al orchestrelor simfonice. În anul 2018 a primit diploma şi bursa de excelenţă pentru întreaga activitate din partea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a participat la Festivalul de Improvizaţie Contemporană METRIC, desfăşurat la Glasgow.

Pentru a completa experienţa acestui eveniment, MNIT propune şi expoziţia de instrumente muzicale din secolele XVIII – XIX, în prim plan aflându-se Orga de Procesiune, un instrument remarcabil, construit de Johann Baumgarten la Sighişoara în anul 1752.

Evenimentul va avea loc la sediul central al MNIT, pe strada C. Daicoviciu, nr. 2, etaj II.

Program:
● Rhonda Larson – „Lughnasa” pentru flaut şi percuţie;
● Nathan Daughtrey – „Azul” pentru flaut şi marimbă;
● Ian Clarke – „Zoomtube” pentru flaut solo;
● Astor Piazzolla – „Oblivion” pentru flaut şi marimbă;
● Astor Piazzolla – „Bordel 1900” pentru flaut şi marimbă;
● Manuel de Falla – „Danza Ritual del Fuego”, pentru flaut şi marimbă;
● Roberto Di Marino – „The Nightfall” pentru flaut şi marimbă;
● Miroslav Tadic – 4 Dansuri Macedonene;
● Keiko Abe – „Voice of Matsuri Drums”, pentru marimbă solo;
● Bela Bartok – Dansurile româneşti pentru flaut şi marimbă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x