De interesŞtiri

Aproape 200 de copii vaccinaţi în cadrul proiectului-pilot al noii campanii de vaccinare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aproape 200 de copii au fost vaccinaţi în comuna Coţofăneşti, judeţul Bacău, în perioada 10 – 12 iulie 2018, în prima acţiune a campaniei de informare şi vaccinare organizată de Ministerul Sănătăţii.

Rata de vaccinare în comuna Coţofăneşti era în luna mai de doar 3.9%. După acţiunea organizată de autorităţi, procentul a crescut la 95%. Astfel, au fost vaccinaţi 190 de copii, cărora li s-au administrat 220 de doze de vaccin: 176 de copii au fost vaccinaţi împotriva ROR, 28 copii au primit vaccinul hexavalent, 6 copii vaccinul pneumococic iar 10 copii au fost inoculaţi cu vaccinul tetravalent. Conform Ministerului Sănătăţii, în cadrul campaniei nu s-au înregistrat refuzuri de vaccinare, procentul de copii nevaccinaţi fiind compus din cei cu contraindicaţie temporară şi din copiii plecaţi din localitate.

Pe parcursul celor 3 zile, medicului de familie din comuna Coţofăneşti i s-au alăturat doi medici voluntari din Oneşti, specialişti în medicina primară. Astfel, trei echipe de medici şi asistenţi medicali au consultat copiii aduşi de părinţi la cabinetul medical şi i-au vaccinat pe cei fără contraindicaţii. În colaborare cu administraţia locală din Coţofăneşti, părinţii şi copiii aflaţi în zone mai izolate din comună au fost transportaţi la căminul cultural pentru sesiunea de informare, unde specialişti în promovarea educaţiei pentru sănătate au prezentat un film despre vaccinare, dar şi despre reguli de hrană şi igienă care trebuie respectate în creşterea copilului. Campania de informare a inclus şi sesiuni de întrebări ale părinţilor la care un medic specialist voluntar le-a oferit răspunsuri. După sesiunea de informare, părinţii care au dorit să îşi vaccineze copiii au mers la cabinetul medical, aflat în apropierea căminului cultural. De asemenea, primăria a asigurat şi transportul acestora către casă.

„O campanie de informare şi de recuperare a vaccinării era imperios necesară, în condiţiile în care vieţile a 59 de copii au fost curmate de rujeolă. Nu mai putem aştepta. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcţiile de sănătate publică, dar şi autorităţi locale să se mobilizeze pentru a creşte gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut şi recuperarea este dificil de realizat şi intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populaţiei şi suplimentarea cu medici de familie şi asistenţi medicali în zonă. Acolo unde este necesar, vom crea temporar centre de vaccinare pentru un acces mai facil la vaccinare. Avem alături de Ministerul Sănătăţii în această campanie reprezentanţi ai celor mai mari organizaţii cu expertiză în domeniu, OMS şi UNICEF, şi le mulţumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuşi în demersul nostru. Este un prim pas această serie de acţiuni, care va continua cu o campanie la nivel naţional”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Acţiunea din judeţul Bacău a reprezentat proiectul-pilot în cadrul campaniei de vaccinare demarată de Ministerul Sănătăţii împreună cu OMS şi UNICEF. Au fost vizaţi copiii până în 10 ani, dar au fost vaccinaţi şi copiii peste această vârstă.

„Rezultatele campaniei de vaccinare organizate în comuna Coţofăneşti şi experienţa noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii ne arată că atunci când autorităţile centrale şi locale colaborează cu reprezentanţii sectorului neguvernamental şi cu profesioniştii de la nivel local, părinţii sunt informaţi despre beneficiile vaccinării şi aleg să îşi protejeze copiii în cunoştinţă de cauză. UNICEF, Ministerul Sănătăţii, autorităţile centrale şi cele judeţene lucrează pentru a dezvolta şi implementa un program naţional puternic de vaccinare astfel încât toţi copiii din România să fie protejaţi” a declarat Despina Andrei, Manager comunicare şi strângere de fonduri UNICEF în România.

Ministerul Sănătăţii a informat că recuperarea vaccinării ROR demarată la Coţofăneşti va continua în alte judeţe din ţară, în comunităţile cu rata cea mai scăzută de vaccinare. Ea a fost precedată de un atelier de lucru organizat la Slănic Moldova, în judeţul Bacău, în perioada 4 – 6 mai 2018, unde au fost discutate şi identificate modalităţile de abordare cu cel mai bun impact pentru creşterea gradului de informare şi vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x