Ştiri

Reabilitare cu bani europeni a sediului Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Autorităţile clujene urmăresc accesarea sumei de aproape 6.700.000 lei, bani europeni care vor fi folosiţi pentru restaurarea şi conservarea sediului clădirii Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Astfel, Consiliul Judeţean Cluj a depus spre finanţare europeană, prin intermediul sistemului electronic naţional MySMIS 2014, proiectul vizând Restaurarea anvelopei Palatului Reduta, în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei”.

Acest demers a devenit posibil ca urmare a recentei lansări a Ghidului specific Axei prioritare 5.1 prin care se asigură entităţilor publice din România posibilitatea de a accesa bani europeni pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor demarate din fonduri publice, respectiv decontarea celor realizate până în prezent şi care privesc conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural material şi imaterial.

Beneficiind de acest apel dedicat exclusiv investiţiilor retrospective ce nu au ajuns până în acest moment la faza finală a recepţiei, Consiliul Judeţean Cluj urmăreşte accesarea, prin intermediul P.O.R. 2014-2020, a sumei de aproape 6.700.000 lei, bani europeni care vor fi folosiţi atât pentru restaurarea şi conservarea anvelopei clădirii Muzeului, cât şi pentru digitizarea obiectivelor de patrimoniu din cadrul clădirii. Degrevând, în acest fel, bugetul de investiţii al judeţului Cluj de aproape 1.5 milioane de euro, forul administrativ judeţean intenţionează să realizeze o serie de lucrări la această clădire cu profunde semnificaţii istorice în care, acum 124 de ani, s-a desfăşurat celebrul „Proces al memorandiştilor”, moment considerat de istorici ca reprezentând un importat act de emancipare a românilor din Transilvania şi care a pregătit actul Marii Uniri cu Regatul României.

Forul administrativ judeţean a precizat că necesitatea restaurării acestei clădiri simbol, aflate pe lista monumentelor istorice de interes local, a rezultat în urma realizării Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Investiţii (D.A.L.I.), document care a relevat faptul că starea fizică a faţadelor clădirii Reduta impune intervenţii urgente de consolidare şi reabilitare arhitecturală. Astfel, principalele lucrări de construcţie propuse în cadrul proiectului european şi care urmează a fi atribuite, prin licitaţie, la finele acestei luni, vizează finalizarea faţadei Nord – cea dinspre strada Memorandumului, continuarea lucrărilor la celelalte faţade, executarea lucrărilor la acoperiş, realizarea lucrărilor conexe interioare, inclusiv hidroizolaţii, precum şi a celor conexe exterioare – amenajare curte, copertină scară subsol etc. Un element de noutate îl reprezintă includerea, la valoarea iniţială, a costurilor iluminatului arhitectural al faţadei acestui monument istoric cu valoare de patrimoniu, conform reglementărilor Masterplanului elaborat în acest sens de primăria clujeană.

La finalizarea lucrărilor, clădirea-simbol din centrul istoric al Clujului va beneficia de un plus de vizibilitate, fapt ce va genera un impact pozitiv atât asupra activităţii muzeale interne, prin creşterea numărului de vizitatori şi a evenimentelor culturale organizate cât, mai ales, asupra creşterii valorii şi a atractivităţii ansamblului arhitectonic. Nu în ultimul rând, prin reabilitarea faţadei principale a Muzeului, se va asigura o creştere a siguranţei miilor de pietoni care tranzitează zilnic trotuarul din fata clădirii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x