A început ediţia 2018 a proiectului Bugetare participativă online

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ediţia 2018 a proiectului de bugetare participativă a debutat. Toţi cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au împlinit vârsta de 18 ani au ocazia să se implice în viaţa urbei prin intermediul platformei online.

Propunerile pentru bugetare trebuie să se încadreze într-unul dintre următoarele domenii:
1) Alei, trotuare şi zone pietonale;
2) Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
3) Spaţii verzi şi locuri de joacă;
4) Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
5) Infrastructura educaţională şi culturală;
6) Oraşul digital.

Conform Primăriei Cluj-Napoca, procesul de bugetare participativă online pentru anul 2018 se va desfăşura după următorul calendar:
● 16 iulie – 19 august – depunerea proiectelor;
● 20 august – 30 septembrie – analiza proiectelor;
● 1 – 21 octombrie – prima etapă de vot;
● ​22 – 28 octombrie – validare vot I​;
● 29 octombrie – 18 noiembrie – a doua etapă de vot;
​● 19 – 25 noiembrie – validare vot II;
● 26 noiembrie – afişare rezultate finale.

Pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota este necesară crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Fiecare cetăţean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei online. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).

La Centrul de Cultură Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13:00 – 17:00, cetăţenii fără acces la internet vor fi ajutaţi să depună proiecte pe platformă şi vor primi informaţiile necesare.

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative, în două etape distincte:
● În prima etapă de vot, fiecare cetăţean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele şase domenii stabilite).
În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcţie de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.
● În a doua etapă de vot, fiecare cetăţean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă.
La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcţie de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca. Este un proces deschis, prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x