Lună Plină 7: Şapte călătorii de coşmar la Festivalul de Film Horror & Fantasic

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În perioada 9 – 12 august, în Biertan, judeţul Sibiu, va avea loc ediţia cu numărul şapte a Festivalului de Film Horror & Fantasic Lună Plină – Lună Plină 7. Regizori din Belgia, Irlanda, Chile, Argentina, Spania sau Finlanda regândesc coşmaruri locale pe care publicul îndrăzneţ va avea ocazia să le descopere în premieră absolută în România.

Primii temerari sunt şapte prieteni vechi care plănuiesc un weekend într-o cabană izolată la munte, dar planul le este dat peste cap de o gaură apărută în pământ din care iese un miros oribil. Horror-ul Beyond the woods/ Dincolo de pădure (Irlanda, 2018), debutul în lung-metraj al regizorului Sean Breathnach, este un indie care se încadrează perfect în gen în timp ce jonglează cu senzaţia de depersonalizare.

Tot relaxare şi distracţie vor şi doi prieteni din Spania. Aceştia plănuiesc weekendul perfect la un festival de muzică rock, dar maşina li se strică iar orăşelul sărac în care rămân nu este unul tocmai prietenos. Povestea din Sant Marti (Spania, 2017) este un Texas Chansaw Massacre născut din The Hills Have Eyes cu un final care te transportă invariabil cu gândul câteva decenii bune în urmă, la Deliverance. Este lungmetrajul de debut al regizorului David C Ruiz.

Călătorii din Los Olvidados/ Cei abandonaţi (Argentina, 2017) sunt un grup de cineaşti care filmează un documentar despre unul dintre cele mai faimoase oraşe abandonate din Argentina. Însă oraşul nu este atât de părăsit pe cât pare… „Cu o adăugire surpriză la arborele genealogic din final, Los Olvidados/ Cei abandonati îşi câştigă un loc de cinste în rândul filmelor cu familii psihopate.” citim pe Screenanarchy. Fraţii Luciano şi Nicolas Onetti semnează regia, scenariul, muzica şi montajul filmului. Sonno Profondo, filmul de debut al lui Luciano Onetti a fost văzut la Lună Plină, în 2014.

Escapade solitare găsim în Finlanda. O tânără încăpăţânată se aventurează într-un sătuc misterios şi uitat de lume pentru a încerca să-şi rezolve problemele personale. Kyrsyä – Tuftland/ Kyrsyä – Ţinutul Misterios (Finlanda, 2017) este o combinaţie de thriller, mister şi groază cu ţărani (hillbilly horror) pe o bază de umor împrumutat din Twin Peaks. Filmul se inspiră din poveşti clasice precum Wicker Man sau Rosemary’s Baby, aducând temele în inima superbei şi nemărginitei Finlande. Este filmul de debut al regizorului actor Roope Olenius.

Cea mai dramatică finalitate a unui voiaj ce se dorea amuzant descoperim în Chile. Patru femei sunt puse faţă în faţă cu rezultatul dement al torturilor din timpul regimului Pinochet. Unul dintre cele mai traumatizante şi controversate filme din memoria recentă, Trauma (Chile, 2017) este comparat de critici cu deja celebrul A Serbian Film. „Filmul începe cu interogarea prin tortură a unui prizonier politic de către un agent al regimului Pinochet, în 1978. Dacă reuşeşti să treci de prolog ai o şansă să rezişti până la finalul filmului brutal şi devastator al lui Lucio Rojas.”, aflăm de pe Screenanarchy.

O călătorie de groază în lumea viselor vine din Belgia. Tânăra Fleur retrăieşte în permanenţă momentele cheie ale unui eveniment traumatizant. O poveste de tip lynchian, o experienţă în culori ameţitoare, pe un soundtrack techno care te ţintuieşte de scaun, Memento Mori (Belgia, 2018) a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Fantastic de la Bruxelles şi este „un film despre frici şi nesiguranţe”, spune regizorul Michaël Vermaercke.

Cireaşa de pe tort vine din Marie Britanie şi este experienţa de nelipsit din fiecare an: Rocky Horror Picture Show, irepetabilul muzical din 1975, regizat de Jim Sharman. Un cuplu ajunge într-un castel din Transilvania unde întâlnesc un doctor dement, interpretat magistral de Tim Curry. Înnebunitor de antrenant, fără limite, plin de desfătări şi desfrâuri, muzicalul Rocky Horror Picture Show este un eveniment ce nu trebuie ratat.

Peste 2000 de filme, lung şi scurtmetraje au fost înscrise la Lună Plină 7. Selecţia este semnată de Cătălin Mesaru, directorul artistic la festivalului.

Nu vor lipsi de la Lună Plină 7 nici petrecerile, ghost-hunt-ul, atelierele fantastice, plimbările cu bicicleta sau târgul de produse tradiţionale şi hand-made.

Cinefilii au la dispoziţie, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar şi o zonă de camping.

Bilete şi abonamente: eventbook.ro.

Festivalul de Film Horror şi Fantastic Lună Plină 7 este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x