Lucrări de reabilitare a faţadei Muzeului de Artă Cluj, clădire monument istoric

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Una dintre cele mai reprezentative clădiri monument istoric din Cluj-Napoca, palatul Banffy ce găzduieşte Muzeul de Artă Cluj, va beneficia în perioada imediat următoare de o serie de lucrări ce vizează reabilitarea faţadei.
Valoarea totală a lucrărilor este de 952.000 de lei, TVA inclus, termenul maxim de execuţie fiind de cinci luni de la data eliberării autorizaţiei de construcţie.

Consiliul Judeşean Cluj a anunţat că începerea lucrărilor a devenit posibilă ca urmare a semnării contractului ce are ca obiect „Reabilitarea faţadei imobil Piaţa Unirii nr. 30 Cluj-Napoca – monument istoric”.

Potrivit documentaţiei tehnice, clădirea Muzeului de Artă urmează să beneficieze de lucrări de consolidări structurale precum intervenţii locale la sarpanta şi la zidăriile cu fisuri, crăpături, respectiv intervenţii de combatere a umidităţii la faţade, conform recomandărilor din expertiza tehnică a structurii portante. De asemenea, vor fi executate lucrări de intervenţie la învelitori, sorturi de tablă în zona streşinilor şi învelitorilor lucarnelor şi lucrări de restaurare a finisajelor faţadei, a componentelor artistice din piatră, tencuială şi fier forjat precum şi a tâmplăriilor exterioare.

Palatul Banffy se află, parţial, în proprietatea publică a judeţului Cluj, Muzeul de Artă fiind, în prezent, administratorul clădirii. Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774 – 1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, ca reşedinţa particulară a contelui Bánffy György, devenit mai târziu guvernator al Transilvaniei. Ulterior, clădirii i-au fost date alte destinaţii: reşedinţa de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului, iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

Proiectul urmează a fi realizat de către asocierea formată din Addconcept SRL, responsabilă cu execuţia lucrărilor şi societatea K&K Studio de Proiectare SRL, responsabilă pentru serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] lei este suma cu care a fost amendat un cetățean, după ce a fost prins făcând graffiti pe o clădire din Cluj-Napoca. Primăria municipiului a anunțat că sancțiunea a fost constatată de […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x