Subvenţii de la stat pentru producătorii de film, prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Producătorii de film autohtoni sau din afară pot beneficia de subvenţii de la stat, prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică.

Aceasta presupune finanţare nerambursabilă în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziţia, închirierea, fabricarea de bunuri şi/ sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film şi finanţare nerambursabilă în cuantum de 10% peste suma de bază, cu condiţia promovării unei zone geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice.

Schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică are caracter multianual, a anunţat Guvernul, şi se derulează până la data de 31 decembrie 2020, acoperind maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2018 – 2020.
Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, echivalentul a aproximativ 50 milioane euro.
Bugetul maxim total este de 698 milioane lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane euro.

„Schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României este una dintre cele mai competitive din Europa. Schema de ajutor cuprinde alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, procent ce poate creşte cu până la 45%, atunci când se îndeplineşte condiţia promovării unei zone geografice, a unui oraş sau a României în cadrul aceleaşi producţii cinematografice”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall. Oficialul român a precizat că prin actuala schemă de ajutor de stat România devine cea una dintre cele mai atractive destinaţii din Europa pentru coproducţia de filme.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x