Evenimente

Patru noi expoziţii în luna august, pentru iubitorii de artă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Iubitorii de artă vor putea vizita în luna august, la Centrul de Interes, patru noi expoziţii. Vernisajul comun al expoziţiilor găzduite de Baril, Camera, Sabot şi Spaţiu Intact va avea loc joi, 9 august, începând cu ora 19:00, la Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri, nr 9, etaj 4. Organizatorii au anunţat că de la eveniment nu vor lipsi muzica bună şi preparatele street food.

4 expoziţii noi la etajul 4

Expoziţia „As far as the eye can see” de la galeria Baril readuce în atenţia publicului picturi semnate de artistul Maxim Liulca. „Mi-e destul de clar cum trebuie să arate o pictură, am un set anume de preferinţe estetice. Nu fac pictură de proces, pictura se dezvoltă în proces pentru un scop final, obiectul. Sunt nişte forme care au culori sau culori care au forme, ele au o istorie în estetică, iar în arta occidentală s-au tot schimbat de-a lungul timpului. Nu mă interesează această schimbare pentru că picturile mele nu au ca scop forma şi culoarea, eventual doar la nivel fizic, nivel oricum limitat. Există doar nişte preferinţe legate de exterior, de fizic, şi mai există semnătura fiecăruia. Eu mă semnez în limba pe care o cunosc. Semnătura nu poate fi parodică. Ea e şi limitată şi infinită în acelaşi timp: limitată ca secvenţă a repetiţiei, infinită datorită existenţei acestei repetiţii”, susţine artistul.

Artist run-space-ul Irinei Dumitraşcu, Camera, prezintă expoziţia „Salutări de la Marea Aral” a artistului Gabriel Stoian. Ca individ în societate, artistul oscilează între ficţiune şi realitate, iar uneori, pentru a crea, el depăşeşte linia subţire dintre cele două. Prin urmare, el poate călători fără locomoţie, doar prin intermediul imaginaţiei sale. Adesea se întâmplă ca în aceste călătorii, pe lângă grădinile frumoase, să întâlnească şi locuri întunecate. Pornind de la sfatul amar cu care Voltaire îşi încheie cartea „Candide” – recunoscând lumea în care trăim ca cea mai bună dintre toate lumile posibile, ar fi trebuit să ne cultivăm mai bine grădinile – Gabriel Stoian se întreabă ce se întâmplă atunci când nu mai facem asta? Răspunsul este cheia prin care pot fi interpretate lucrările de faţă.

Galeria Sabot continuă programul „Cluj After-School”, derulat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, cu expoziţia „Surface Actually” a tinerei artiste Camilia Filipov. Preocupată deopotrivă de (i)materialitatea picturii şi de posibilitatea sculpturii de a exista dincolo de forma aşezată în spaţiu, chiar în afara formei şi a spaţiului, artista va prezenta câteva aşa-zise „experimente de suprafaţă”. Expoziţia se doreşte a fi mai degrabă o schiţă de atelier decât o lucrare finală.

● Tot la etajul 4 al Centrului de Interes, publicul are ocazia să viziteze expoziţia „Form before function”, o serie de obiecte realizate de Radu Abraham ce îşi propun să creeze o fuziune între artă şi design mergând spre o zonă de artă funcţională. Cu o temă opusă filozifiei „form follows function”, expoziţia e formată dintr-o serie de obiecte cu focusul principal pe formă. Având o abordare sculpturală, funcţia cade pe plan secundar şi devine sugerată de formă, fără ca însă să o dicteze. Expoziţia e găzduită de Spaţiu Intact. La Bazis Contemporary rămâne deschisă în continuare expoziţia „Obfuscation” a artistului german Markus Butkereit.

Asociaţia Artiştilor din Centrul de Interes şi-a extins în această vară programul de rezidenţe, invitând trei artişti să lucreze în spaţiile dedicate.

● Artistul francez Henri Lamy a pregătit în perioada iunie-iulie, la Atelier Intact, un performance participativ de pictură – capoeira, prezentat la mijlocul lunii iulie în Parcul Armătura.

● Artista Barbara Navi a fost invitată la Bazis Project Space să creeze o serie de lucrări noi pentru o viitoare expoziţie ce va fi găzduită în acelaşi spaţiu, la sfârşitul lunii octombrie. Barbara Navi face uz de acumulări iconografice cum ar fi desene, fotografii sau filme scurte, pe care mai apoi le recontextualizează. Prin izolarea elementelor din plan secundar sau chiar terţiar, artista creează mai apoi asocieri fără constrângeri de tip cromatic sau narativ. Artista explorează reacţia perplexă în faţa unei lumi care a devenit nesigură, confuză şi tranzitorie.

● Spaţiul de rezidenţă al Asociaţiei Artiştilor a devenit temporar atelier de lucru pentru tânărul artist David Fărcaş, care a absolvit recent Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.

În data de 9 august, expoziţiile vor fi deschise între orele 19:00 – 22:00, urmând ca în perioada 10 august – 8 septembrie să se reia programul obişnuit al Centrului de Interes, de marţi până sâmbătă, între 16:00 şi 19:00. Intrarea e liberă. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x