De interesŞtiri

Sondaj de opinie la nivel european pentru copii şi tineri – „Europa pe care şi-o doresc copiii”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

„Europa pe care şi-o doresc copiii” este un sondaj de opinie online inedit, propus copiilor şi tinerilor de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), UNICEF şi Eurochild, prin intermediul căruia îşi pot face auzite vocile de către liderii Uniunii Europene. #PărereaTaConteaza, #EuropaCopiilor

Astfel, conform MAE, copiii şi tinerii din Uniunea Europeană şi nu numai, cu vârsta între 0 şi 30 de ani, sunt invitaţi să răspundă la întrebări pe teme diverse despre şcoală, societate, viaţa de familie, preocupări şi speranţe, cât şi despre viziunile lor asupra viitorului Europei. Sondajul a fost creat de către experţi în drepturile copilului şi testat cu copiii prin intermediul focus grupurilor.

Completarea chestionarului „Europa pe care şi-o doresc copiii” lui durează şapte minute. Nu există răspunsuri greşite. Sondajul este deschis până la 21 septembrie 2018. Copiii îl pot completa în limba română pagina http://bit.ly/europacopiilor şi în alte 26 de limbi aici: http://www.childrightsmanifesto.eu/europe-kids-want.

În noiembrie 2017, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a angajat să găzduiască în plenul instituţiei pe care o conduce un eveniment anual prin care este analizată activitatea acesteia în ceea ce priveşte promovarea drepturilor copilului. Ca urmare a acestui angajament, la 20 noiembrie 2018, preşedintele Parlamentului European va găzdui prima sesiune plenară la care participă o delegaţie de aproximativ 400 de copii şi tineri. Rezultatele sondajului „Europa pe care şi-o doresc copiii” / „The Europe Kids Want” vor constitui baza discuţiilor la acest eveniment la nivel înalt. Sondajul este susţinut de organizaţiile din cadrul Grupului de acţiune pentru drepturile copilului, precizează MAE.

„În contextul european marcat de numeroase provocări şi schimbări, eforturile noastre trebuie îndreptate către construirea unui viitor solid şi durabil pentru generaţiile viitoare. Din această perspectivă, dar şi a faptului că în anul 2019 vom celebra 30 de ani de la semnarea Convenţiei privind Drepturile Copilului, am considerat că implicarea copiilor şi tinerilor în procesul de pregătire şi exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este esenţială, iar România a introdus deja printre tematicile de interes ale mandatului problematica drepturilor copilului, educaţia timpurie şi accesul la oportunităţi egale pentru grupurile vulnerabile, creşterea adaptabilităţii tinerilor la provocările pieţei muncii viitorului sau promovarea parteneriatelor între instituţiile publice şi mediul asociativ, cu scopul dezvoltării tinerilor ca parteneri de creare a politicilor publice”, a declarat Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

„În Uniunea Europeană, 1 din 5 cetăţeni este copil sau tânăr. Este esenţial ca la dezbaterile care definesc viitorul Europei să participe copiii şi tinerii. Ideile lor ar trebui să contribuie la viitoarele politici europene care să le asigure accesul egal la educaţie, sănătate, integrarea pe piaţa forţei de muncă şi o implicare activă în deciziile care le influenţează viaţa. În contextul preluării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Guvernul României are oportunitatea unică de a promova la nivel european participarea copiilor”, a subliniat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x