De interesŞtiri

Controale în plus la graniţe, pentru combaterea faptelor de fraudă vamală şi evaziune fiscală

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Modificării legislative recente prevăd controale în plus la graniţe pentru transportatori, pentru combaterea faptelor de fraudă vamală şi evaziune fiscală.

În acest sens, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, graniţele cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova şi porturile de la Marea Neagră, cât şi la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria şi Bulgaria, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Primul filtru al verificărilor va fi, ca şi până în prezent, în punctele de trecere a frontierei, verificările fiind executate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor şi reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
● Ca element de noutate, conform MAI, este instituit şi un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe căile de comunicaţii la nivelul întregului teritoriu naţional. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Poliţiei Române.

Principalul scop declarat de autorităţi a modificării legislative este prevenirea şi combaterea faptelor de fraudă vamală, evaziune fiscală şi contrabandă, manifestate, în esenţă, prin prezentarea la autorităţile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA şi fraudă cu TVA la tranzacţiile intracomunitare.

Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerţul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE şi al statelor membre. De asemenea, acest fenomen este o sursă de venit pentru grupările infracţionale, în unele cazuri fiind legată şi de finanţarea terorismului, context în care lupta împotriva evaziunii fiscale este esenţială pentru protejarea securităţii UE.

Ordinul comun privind desfăşurarea unor activităţi de control destinate prevenirii şi combaterii faptelor de fraudă vamală şi evaziune fiscală a fost semnat de Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x