Noi unităţi mobile, destinate programului de screening pentru cancerul de col uterin, vor ajunge în mai multe judeţe din ţară

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

● Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 8 unităţi mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru cancerul de col uterin;
● Autospecialele vor fi livrate către 7 centre naţionale;
● Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

Ministerul Sănătăţii a anunţat achiziţia a 8 unităţi mobile noi, destinate consolidării programului naţional de screening pentru cancer de col uterin. Aceste autospeciale vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

Cele 8 unităţi mobile vor fi livrate către 7 centre naţionale, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare şi stabilirii cadrului general de funcţionare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unităţile sanitare beneficiare ce participă la campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin şi către care sunt destinate aceste unităţi mobile sunt:
● Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca;
● Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
● Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara;
● Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
● Institutul Regional Oncologic Iaşi (2 buc.);
● Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti;
● Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti.

Autorităţile urmăresc depistarea şi tratarea unor boli cu morbiditate şi mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre şi ale căror şanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp.

Cele 8 unităţi mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x