EvenimenteŞtiri

TIFF Oradea: Noutăţi şi premiere cinematografice maghiare la prima ediţie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

TIFF Oradea alocă la prima ediţie un loc important cinematografiei maghiare în programul său – patru dintre cele mai apreciate filme din ultimul an, dintre care două în premieră în România, vor putea fi văzute de orădeni între 7 şi 9 septembrie. Selecţia filmelor a fost făcută cu ajutorul lui Zágoni Bálint, curator al Zilei Maghiare în cadrul TIFF.

Lajkó: ţigan în cosmos/ Lajkó: Cigány az űrben, lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, va avea o dublă-premieră în România pe 7 septembrie. Filmul va fi proiectat atât la Cluj, cât şi la Oradea, în aer liber, în atmosfera autentică din interiorul Cetăţii. O satiră de excepţie, cu Tamas Keresztes şi Tibor Palffy (nominalizat în 2010 la Premiile Gopo pentru rolul secundar din Katalin Varga) în distribuţie, filmul porneşte de la ideea cum că primul om care s-a întors în viaţă din spaţiu nu a fost Yuri Gagarin, ci Lajkó Serbán, un pilot ţigan din Ungaria, devenit unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece.

Lajkó: ţigan în cosmos/ Lajkó: Cigány az űrben

Tot în premieră naţională va fi proiectat Trupa de teatru/ Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală – filmografia sa numără 28 de producţii, printre care Arca lui Noe/ Noé bárkája (2007), Miss Arizona (1988) şi Un rol straniu/ Herkulesfürdöi emlék (1976), premiat cu Ursul de Argint. Trupa de teatru, recent selecţionat în afara competiţiei în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Montreal, urmăreşte aventurile unui grup de actori care susţin reprezentaţii din oraş în oraş, având destinaţia finală Budapesta. În momentul în care se naşte o bătaie spontană, lor li se alătură un soldat care vede în asta oportunitatea de a dezerta fără a fi prins, neştiind că ceea ce urmează va fi departe de liniştea la care speră.

Trupa de teatru/ Vándorszínészek

Fost membru al juriului internaţional la TIFF, regizorul şi scenaristul János Szász revine în atenţia României, la Oradea, cu ultimul său film, Măcelarul, curva şi chiorul/ A hentes, a kurva és a félszemü, povestea criminală a unui sălbatic triunghi amoros. Numit de criticii maghiari „o reinterpretare autohtonă a poveştii lui Samson şi Dalila”, filmul se bazează pe un caz real petrecut în 1925 şi reuşeşte să recreeze cu succes atmosfera sumbră din culisele crimei care a zguduit Ungaria interbelică.

Măcelarul, curva şi chiorul/ A hentes, a kurva és a félszemü

După premiera românească de la TIFF Cluj în secţiunea Ziua Maghiară, cel mai nou film al Évei Gárdos, a cărei carieră cinematografică a început în anii ’80 ca monteur, debutând în regie abia în 2001 cu An American Rhapsody, ajunge şi la Oradea. Budapest Noir, ecranizat după best seller-ul lui Vilmos Kondor, este o incursiune fascinantă în lumea întunecată a criminalităţii şi a abuzului de putere de la începutul secolului XX. Într-un interviu acordat pentru Variety, Éva Gárdos a declarat despre ultima ei producţie că şi-a dorit de la început „să fie un film în care oraşul devine un personaj principal”.

Budapest Noir

Dincolo de premierele maghiare, festivalul va aduce şi numeroase filme româneşti încă nelansate în cinema, precum şi filme premiate la Cannes şi în alte festivaluluri internaţionale, cine-concerte şi proiecţii în onoarea unor invitaţi speciali omagiaţi. Biletele pentru filmele şi evenimentele speciale ale primei ediţii TIFF Oradea vor fi puse în vânzare curând.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x