Evenimente

Cine-concerte şi evenimente speciale în cadrul primei ediţii TIFF Oradea

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Între 7 şi 9 septembrie, în cadrul primei ediţii TIFF Oradea, cinefilii sunt invitaţi la o serie de evenimente speciale într-o locaţie inedită din oraşul bihorean – Sinagoga Neologă Sion. Construită în perioada 1877 – 1878 în stil neomaur, Sinagoga a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice ale judeţului din 2015 şi va fi gazda unui recital de poezie şi a două cine-concerte în cadrul festivalului.

În prima zi de festival, de la ora 21:00, spectatorii vor putea urmări o proiecţie specială a filmului Exod de suflete/ Soul Exodus, turnat parţial în Oradea, în regia lui Csaba Bereczki. Documentarul, laureat al Hungary Film Awards 2017, prezintă călătoria a cinci muzicieni născuţi în America de Nord care încearcă să îşi descopere rădăcinile cu ajutorul muzicii klezmer, pornind într-un exod invers, de la Montreal către Republica Moldova. Regizorul, originar din Oradea, a debutat în lungmetraj cu filmul Fools’ Song/ Bolondok éneke, pentru al cărui scenariu a colaborat cu Suzanne Schiffman, co-scenaristă pentru mai multe filme ale lui Francois Truffaut.

Exod de suflete/ Soul Exodus

Sâmbătă, 8 septembrie, în cursul după-amiezii primei ediţii, va avea loc recitalul de poezie „Omul şi taina lui”, susţinut de cunoscutul actor şi poet Dorel Vişan, unul dintre invitaţii speciali al primei ediţii TIFF Oradea. În cele 75 de minute ale spectacolului ambianţa în care pătrunde publicul este specifică unui loc de rugăciune, poeziile Psalmi fiind scrise chiar de actor. Cunoscut cinefililor pentru filme precum Senatorul melcilor, Cel mai iubit dintre pământeni şi Iacob, clujeanul a interpretat de-a lungul remarcabilei sale cariere peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, precum şi aproape 70 în film.

Dorel Vişan

De la ora 21:00, în acelaşi spaţiu, va avea loc cine-concertul Independenţa României (1912, r. Aristide Demetriade, Grigore Brezeanu). Primul lungmetraj realizat în România va avea astfel o proiecţie specială în cadrul festivalului chiar în anul care marchează Centenarul României. Povestea războiului care a eliberat ţara de sub dominaţie otomană este redată spectatorului prin câteva episoade-cheie – povestea de dragoste dintre Peneş şi Rodica, declararea războiului, plecarea trupelor, luptele – împletite cu teme populare.

Proiecţia va fi acompaniată live de bihoreanul DJ DuBase, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti. Realitatea istorică notează că prima proiecţie cu acompaniament live a filmului a avut loc chiar înainte de lansarea sa din septembrie 1912, când în cadrul unei proiecţii speciale a fost adusă fanfara regimentului II Vânători pentru a creşte efectul dramatic al secvenţelor de război.

Independenţa României

Duminică, 9 septembrie, de la ora 21:00, iubitorii de film clasic sunt aşteptaţi din nou la Sinagoga Sion pentru proiecţia cine-concertului Studentul din Praga (1913), acompaniat live de CelloFun, având-o ca invitată specială pe Irina Margareta Nistor.

Cunoscut şi sub numele de Târg cu Satana, horror-ul mut regizat de Paul Wegener şi Stellan Rye este consemnat în istoria cinematografiei drept primul film independent, primul film de autor şi primul film de artă. Balduin, un student falit din Praga secolului XIX, o salvează de la înec pe contesa Margit von Schwarzenberg, devenind apoi obsedat de imaginea ei. Din cauza diferenţelor sociale dintre cei doi, povestea de dragoste pare să nu aibă niciun viitor, determinându-l pe Balduin să accepte o înţelegere care îi poate aduce bogăţia în schimbul sufletului său.

Filmul, care „realizează o punte între supranatural şi psihologic”, va fi acompaniat de formaţia electro-acustică CelloFun, cu o bogată experienţă în rescoring-ul peliculelor de referinţă din epoca filmului mut. Pe lângă improvizaţie, atmosfera va fi completată cu efecte sonore în timp real şi scurte fragmente de lectură extrase din poezia „Noaptea de decembrie” de Alfred de Musset. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului este realizată live de inconfundabila Irina Margareta Nistor.

Mai mulţi invitaţi speciali, precum şi programul complet al primei ediţii TIFF Oradea vor fi anunţate în următoarele zile. Biletele vor fi puse în vânzare pe Eventbook.ro, la preţul unic de 10 lei.

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi co-finanţat de Primăria Municipiului Oradea, prin Consiliul Local Oradea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x