Început de toamnă plin de evenimente şi expoziţii la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

● În luna septembrie, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) va găzdui cea de-a 31 sesiune a Congresului Internaţional Rei Cretariae Romanae Fautores şi expoziţia „Războiul rece. O scurtă istorie a lumii împărţite”;
● În această toamnă vor începe şi activităţile cu public din cadrul proiectului MNIT Share, eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional;
● MNIT anunţă şi începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăposteşte Colecţia de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz).

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) continuă şi în această toamnă seria de evenimente şi expoziţii. În luna septembrie muzeul va găzdui cea de-a 31 sesiune a Congresului Internaţional Rei Cretariae Romanae Fautores, prilej cu care va lansa expoziţia „The supply of ceramic goods in Dacia and Lower Moesia: imports and local developments” (Aprovizionarea cu ceramică în Dacia şi Moesia Inferior: importuri şi produse locale).

Tot în luna septembrie Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va găzdui şi expoziţia „Războiul rece. O scurtă istorie a lumii împărţite”, organizată de filiala din Varşovia a Institutului Memoriei Naţionale, la iniţiativa şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti. Evenimentul face parte din contextul mai larg al dialogului istoric polono-român prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la recâştigarea independenţei Poloniei.

În această toamnă vor începe şi activităţile cu public din cadrul proiectului MNIT Share, eveniment co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, care îşi propune promovarea a două dintre cele mai valoroase colecţii româneşti din patrimoniul MNIT: Colecţia de icoane pe sticlă transilvănene „Ion Muşlea” şi Fondul personal documentar „Alexandru Lapedatu”. Astfel se vor lansa două expoziţii cu cele mai reprezentative bunuri culturale din colecţiile menţionate şi o serie de workshop-uri adresate publicului larg, care vor avea un caracter interactiv şi care îşi propun popularizarea activităţilor laborioase, care stau la baza conservării bunurilor de patrimoniu într-o manieră atractivă.

„Pentru a ne aduce contribuţia la celebrarea Centenarului 1918 – 2018 şi pentru o implicare activă în viaţa cetăţii, ne-am gândit să fim mai aproape de clujeni cu proiectul 10X10, 10 Imagini/10 Ani/10 Decenii – 100 de momente şi un secol de istorie, care să aducă istoria în stradă, printr-o instalaţie amplasată în centrul istoric al oraşului Cluj. Evenimentul se doreşte a fi o călătorie în timp, cu ajutorul imaginilor, care să popularizeze evenimente cu o importantă semnificaţie simbolică şi istorică pentru România anului 2018.” afirmă Felix Marcu, directorul MNIT.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei anunţă şi începerea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a clădirii care adăposteşte Colecţia de Istorie a Farmaciei (Casa Hintz), imobil situat în P-ţa Unirii nr. 28. Astfel, colecţia de Istorie a Farmaciei va fi temporar închisă. Lucrările vor demara în cursul lunii octombrie conform solicitării proprietarului, motiv pentru care mutarea mobilierului şi a pieselor de patrimoniu va începe din data de 3 septembrie. Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ 2 ani, costurile fiind suportate integral de proprietarii imobilului, iar după terminarea acestora colecţia va fi redeschisă pentru vizitare.

„Invităm publicul să nu piardă ocazia de a vizita Colecţia de Istorie a Farmaciei până la finalul acestei săptămâni. Menţionăm că în acest scop, programul de vizitare va cuprinde şi zilele de sâmbătă şi duminică (1 – 2 septembrie), interval de vizitare orele 10:00 – 16:00.” continuă Felix Marcu.

Clădirea, monument istoric şi de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, „La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecţiei se află donaţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient (1869 – 1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean şi îmbogăţită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI – XIX. Şeful catedrei de Istoria Medicinei şi Farmaciei din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892 – 1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x