Ştiri

Noi decese provocate de infecţia cu virusul West Nile

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Noi decese provocate de infecţia cu virusul West Nile au fost raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile.

Astfel, din data de 2 mai 2018 încoace, au fost înregistrate 12 decese, din cele 117 cazuri de meningite/ meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile. Judeţele în care s-au raportat decese sunt: 5 în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi, Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa.

Autorităţile au precizat că faptul că debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme faţă de anul trecut. Specialiştii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.

În judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă. Astfel, în conformitate cu Directivele europene în domeniu, EC/33/2004 şi EC/17/2006, se amână donarea în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile. Persoanele care au facut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile, iar Direcţiile de sănătate publică au sarcina de a verifica, până la sfârşitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate. Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, plase de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x