Film – Alpha 3D – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Relaţia de prietenie dintre om şi câine a luat naştere cu aproximativ 15.000 de ani în urmă. Unele studii arată posibilitatea existenţei câinilor domesticiţi încă de acum 33.000 de ani. De atunci şi până acum, câinele este cel mai folosit animal pentru companie, muncă şi vânătoare. Nimeni nu ştie cum a fost prima interacţiune care a dus de la o relaţie de pradă-prădător la una de prietenie şi loialitate. Asta nu i-a împiedicat pe creatorii de poveşti de la Hollywood să scornească un scenariu plauzibil.

Astfel, un film care spune povestea primelor momente ale prieteniei dintre Canis lupus familiaris şi Homo sapiens a luat naştere. Kodi Smit-McPhee joacă rolul principal în această nouă realizare cinematografică, alături de: Jóhannes Haukur Jóhannesson, Natassia Malthe, Morgan Freeman. Albert Hughes semnează regia.


sursa video: youtube

Alpha este o călătorie prin timp şi spaţiu, o dramă plină de aventuri şi acţine. Timpul pare aici fără limită, călătoria fiind făcută cu 20.000 de ani în urmă, prin locaţii pustii, pline de farmec. Imaginile sunt toate frumoase şi relaxante. Drumul lung este plăcut de urmărit. Pe lângă partea vizuală, foarte bine realizată, elementele din natură pot fi percepute destul de puternic de un spectator care se lasă prins cu totul în poveste. De altfel, prin felul în care sunt filmate unele scene, de sus, sau din tot felul de unghiuri, se creeză senzaţii interesante, neaşteptate.

Povestea este foarte bine spusă prin intermediul imaginilor. Dialogurile sunt puţine şi, foarte important, nu sunt în engleză. Acest element aduce un plus de autenticitate. Mult mai importante decât cuvintele sunt gesturile şi acţiunile în acest film. De altfel, toată această poveste arată cum ieşirea din tipare şi trecerea peste prejudecăţi poate transforma un inamic într-un prieten pe viaţă. Toată povestea poate fi de altfel privită ca una de actualitate, chiar dacă arată evenimente petrecute cu aproximativ 20.000 de ani în urmă.

Un alt aspect care ajută la creionarea unei poveşti autentice şi frumoase este coloana sonoră. Plăcută şi fără exagerări, muzica din Alpha este foarte bună şi introdusă perfect în fazele cheie. Momentele de linişte sunt de asemenea de impact. Foarte plăcute şi relaxante, pe lângă imaginile de o frumuseţe care taie respiraţia, sunt sunetele din natură. Realizatorii au fost foarte inspiraţi când au ales să păstreze în unele faze din călătorie sunete care se pot auzi doar în natură, departe de civilizaţie.

Epopeea eroului călător special care a schimbat istoria omenirii este una bine redată prin jocul actorilor. Nu sunt foarte multe personaje de-a lungul filmului, şi nici nu era necesar. Tot ceea ce trebuie spus este spus, gesturile şi acţiunile tutoror celor implicaţi fiind mult mai importante şi relevante. Povestea ne arată că, în urmă cu aproximativ 20.000 de ani în urmă, ca şi acum, prieteniile se nasc atunci când oamenii reuşesc să treacă dincolo de aparenţe şi să rămână loiali noilor prieteni chiar şi în vremuri de restrişte.

Alpha este un film bun, de imagine, plăcut, care merită văzut la cinema, pe un ecran mare.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x