Festivalul Cluj Symphony Experience revine cu o a doua ediţie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Joi, 20 septembrie 2018, începe a doua ediţie a festivalului Cluj Symphony Experience care, timp de patru zile, va transforma Clujul într-o scenă muzicală plină de evenimente speciale. Dan Bittman revine anul acesta pe scena „Rock the Symphony”, alături de Cristi Minculescu şi alţi artişti îndrăgiţi.

Probabil cel mai aşteptat eveniment din cadrul festivalului este „Rock the Symphony”, care va avea loc sâmbătă, 22 septembrie, începând cu ora 19:00, în Piaţa Unirii. Mari nume ale muzicii româneşti vor cânta hituri celebre, într-o orchestraţie specială, alături de orchestra simfonică Bigg Dimm a’Band.

Dan Bittman, „vocea” trupei Holograf, revine pe scena Cluj Symphony Experience şi îşi invită fanii să cânte împreună. Cu piese ca „Ochii tăi”, „Banii vorbesc” sau „Dincolo de nori” publicul va călători prin cei 40 de ani de muzică pe care trupa Holograf îi aniversează anul acesta, fără a lipsi însă nici piesa „Şi îngerii au demonii lor” din cariera solo a artistului.

Salutul „Bună seara, prieteni!” va răsuna sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Cu vocea sa inconfundabilă, Cristi Minculescu va cuceri publicul cântând piese care l-au făcut celebru de-a lungul carierei, dar de data aceasta împreună cu orchestra Bigg Dimm a’Band. Va fi un show de la care nu vor dori să lipsească nici fanii genului rock, dar nici cei ai muzicii clasice, nici cei care şi-au trăit adolescenţa fredonând „Strada ta”, „Floare de Iris” sau „Somn Bizar”, dar nici cei mai tineri clujeni.

Trupa Hara va cânta „Ne vedem la Cluj!”, pentru că pentru membrii trupei Clujul este acasă şi trăiesc de fiecare dată cu aceeaşi emoţie revederea cu publicul. Seara va fi completată de Dj K-lu, producător şi Dj care, deşi se declară un introvertit, trăieşte muzica cu pasiune şi produce pentru a face oamenii să se mişte şi să zâmbească.

Cu orchestra Bigg Dimm a’Band a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, condusă de profesorul Răzvan Metea, fanii festivalului s-au întâlnit şi anul trecut. De atunci orchestra a cântat pe malul mării, în avion, în delfinariu, în săli de concerte, sau în aer liber, adică oriunde a întâlnit un public gata să o asculte. Cei 50 de muzicieni vor reveni anul acesta la Cluj Symphony Experience şi promit o seară fantastică. Şi duminică, începând cu ora 19:00, clujenii îi vor putea întâlni pe tinerii muzicieni în Piaţa Unirii în cadrul evenimentului Symphony of Colours şi Flashmob, precum şi vineri între orele 10:00 – 18:00 când SymphonyCity călătoreşte în autobuze şi tramvaie.

Joi este ziua dedicată invitatului special, artistul norvegian Aksel Kolstad. Göteborgsposten l-a numit „Franz Liszt al vremurilor noastre”, presa americană l-a numit „Noul Victor Borge”, el însuşi se declară „cel mai disponibil pianist clasic” şi îşi propune să facă o revoluţie culturală. Pianist, compozitor, dirijor, comediant şi sportiv, Aksel este genul de rebel care nu renunţă la încercările de a sfida limitele, la a explora şi a crea. A început studiul temeinic la pian la doar 4 ani, a studiat la Academia de Muzică din Oslo şi şi-a făcut debutul la New York, la Carnegie Hall, într-o sală plină care l-a aplaudat în picioare. A străbătut întreaga lume cu lucrările sale pentru pian, îi place să improvizeze şi îşi pigmentează spectacolele cu momente de stand-up comedy, sau cu intro-uri sportive din cele mai neaşteptate. A performat însă şi cu cele mai mari orchestre de cameră la mari festivaluri din întreaga lume. Scrie partituri pentru orchestră mare, pe care o şi dirijează, dar şi pentru pian solo. Este încântat să descopere locuri şi oameni noi şi să spună poveşti cu muzica sa.

Aksel Kolstad va începe programul festivalului cu o piesă muzical umoristică pentru copii, „Mozart for children”, după care va susţine un workshop pe tema „Cum să cânţi simfonic în secolul 21” la care vor putea participa muzicieni şi studenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Apoi va porni într-o călătorie prin cele mai frumoase locuri ale oraşului, cântând la un pian aflat pe o platformă mobilă, însoţit de câţiva spectatori selectaţi printr-un concurs pe pagina de facebook a festivalului. Pentru că „Muzica e călătorie”.

Din program mai fac parte VR Symphony, o experienţă muzicală virtuală de neratat, ce va putea fi experimentată de joi până sâmbătă între orele 10:00 – 18:00 în Piaţa Unirii şi Baby Yoga Symphony, sâmbătă la ora 14:00 în Parcul Central, unde sunt aşteptaţi părinţii cu bebeluşii lor la un program special creat pentru ei.

Cluj Symphony Experience, un festival dedicat comunităţii, diversităţii şi multiculturalităţii are loc în perioada 20 – 23 septembrie şi este un eveniment cu intrare liberă, la care sunt aşteptaţi toţi clujenii.

Cluj Symphony Experience este organizat de Asociaţia Cultural-Artistică Hara.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x