Ştiri

În sezonul estival, inspectorii sanitari au aplicat peste 500 de sancţiuni contravenţionale

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În sezonul estival, inspectorii sanitari de stat au aplicat 539 de sancţiuni contravenţionale, în urma controalelor efectuate în zonele turistice, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Astfel, au fost verificate 58 de tabere şcolare şi 2.829 de unităţi de turism (578 unităţi de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1.442 unităţi de alimentaţie publică, 51 unităţi de alimentaţie colectivă, 33 unităţi de catering, 37 campinguri). Amenzile aplicate s-au ridicat în total la 211.000 lei. Într-un singur caz s-a luat decizia de suspendare a activităţii.

Conform autorităţilor, în urma verificărilor s-a constatat:

● În cazul a 11 unităţi, aprovizionarea cu apă prin reţelele publice şi cele proprii era necorespunzătoare;

● 6.8% din blocurile alimentare controlate aveau spaţii insuficiente şi necorespunzătoare;

● În 3.03% din unităţile verificate activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare nu erau efectuate corespunzător;

● În cazul a 2.22% dintre unităţi s-a constatat neasigurarea în cantităţi suficiente a produselor biocide şi a celor de curăţenie, precum şi utilizarea incorectă sau conform instrucţiunilor producătorului a acestor produse.

● 3.69% din personalul angajat în unităţile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu şi nu avea completate fişele de aptitudini;

● 10.79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu consecinţe asupra sănătăţii consumatorilor, în special în apariţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau ale altor boli digestive.

● În unele unităţi s-a mai constatat existenţa unor spaţii neigienizate de depozitare a lenjeriei, circuite funcţionale necorespunzătore, lenjerie insuficientă sau parţial deteriorată, neasigurarea circuitului corespunzător în spălătorie, neefectuarea verificării stării de igienă şi sănătate a personalului la intrarea în activitate, neutilizarea echipamentului de protecţie curat şi complet pentru personal şi întocmirea necorespunzătoare a meniurilor.

Acţiunile de control în unităţile de turism, precum şi cele de recontrol în unităţile în care s-au constatat nereguli au continuat pe toată durata sezonului estival, până în luna septembrie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x