De interes

Defileul Rezervaţiei Naturale „Cheile Turenilor”, obiectiv turistic de interes, a fost deschis pentru vizitare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cel mai nou traseu de vizitare a unei arii naturale protejate din judeţul Cluj – Defileul Rezervaţiei Naturale „Cheile Turenilor”, a fost deschis. Chiar dacă parcurgerea Cheilor Turenilor era posibilă şi până în acest moment, cel puţin teoretic, accesul era unul extrem de dificil din cauza faptului că presupune traversarea Pârâului Racilor, de mai multe ori. Din acest motiv, traseul era parcurs exclusiv de către persoane iniţiate, deţinătoare de echipament specializat.

Astfel, pentru a facilita parcurgerea şi vizitarea rezervaţiei precum şi pentru a permite accesul şi altor categorii de turişti, fără pregătire montană, Serviciul Salvamont-Salvaspeo a iniţiat la începutul verii un amplu proces de viabilizare a traseului, echiparea întregului defileu desfăşurându-se într-o perioadă de aproximativ trei luni.
● Versantul stâng a fost, astfel, echipat cu cabluri din oţel şi scoabe metalice la nivelul picioarelor.
● Totodată, pentru amenajarea traseului a fost toaletată vegetaţia măruntă, fără a se interveni asupra arborilor.
● De asemenea, a fost marcat traseul în varianta de circuit, fiind incluse panourile din traseul tematic existent.
● Nu în ultimul rând, au fost instalate panouri privind regulile de vizitare, echipamentul minim necesar parcurgerii în siguranţă a traseului, dar şi panouri tematice cu specii de flori şi fluturi întâlnite în Rezervaţia Naturală Cheile Turenilor.

Parcurgerea traseului de vizitare, în lungime de circa 1.6 km, se poate realiza în aproximativ 2.5 ore şi necesită folosirea unui minim de echipament (ham, lonje, cască) şi vreme stabilă, fără risc de furtună – risc de viitură. Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj recomandă turiştilor ca parcurgerea să se efectueze în circuit (punct albastru), care să pornească dinspre localitatea Tureni, să coboare prin defileu şi să revină pe versantul stâng, incluzând traseul tematic realizat în acest sens de Asociaţia Potaissa Turda.

Situate la nord de municipiul Turda, între localităţile Tureni şi Copăceni, la aproximativ 18 km de Cheile Turzii – 6 km în linie dreaptă, Cheile Turenilor sunt declarate Rezervaţie naturală şi parc arheologic, statut dobândit ca urmare a numeroaselor terase şi peşteri găsite aici, presupuse a fi locuite, dar şi în urma numeroaselor obiecte descoperite, precum unelte, ceramică, monezi etc. Rezervaţia ocupă o suprafaţă de aproximativ 25 de ha, cu o lungime efectivă a cheilor de 1.850 de metri şi o înălţime maximă a pereţilor de până la 150 de metri, aceştia fiind decoraţi cu numeroase forme carstice jurasice. Cheile găzduiesc numeroase cascade, marmite, aproximativ 30 de peşteri, astfel că, pe lângă stâncăria extrem de spectaculoasă, vizitatorii pot admira şi o largă varietate de plante şi animale, în special păsări.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x