De interes

57.000 de români sunt înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

57.000 de români sunt înregistraţi în Registrul Donatorilor de Celule Stem. Peste 7.000 de donatori s-au înscris în anul 2018 în acest registru, ridicând astfel la 57.000 numărul celor înregistraţi în România.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a lansat campania de înscriere online „Donează o şansă la viaţă”. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie de acasă. În filmuleţul educativ, care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro, se explică ce trebuie să ştie şi cum poate deveni cineva donator în aşteptarea şansei de a salva o viaţă.

La fiecare 3 minute, în lume, un om este diagnosticat cu un cancer de sânge. Mulţi dintre aceştia pot fi vindecaţi prin transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70%, singura şansă la viaţă fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice.

Registrul Naţional este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulţi donatori înregistraţi, cu atât cresc şansele unui bolnav de a-şi găsi un donator compatibil. Registrele din 55 de ţări numără împreună aproape 34 de milioane de potenţiali donatori. Fiecare dintre aceştia reprezintă o şansă la viaţă pentru pacienţii din întreaga lume.

Campania „Donează o șansă la viaţă!” este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale”.

De la înfiinţarea Registrului Naţional de Celule Stem Hematopoietice, în aprilie 2013, 187 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi, dintre care doar şapte pacienţi au reuşit să găsească donatori compatibili din România. În prezent, 43 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x