Degustări de fructe, brânză de Hoia, must, suc de mere și discuții cu specialiști, la ”Toamna la H33”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Degustări de fructe, brânză de Hoia, must, suc de mere și discuții cu specialiști, vor putea găsi clujenii care vor participa în 12 octombrie, la evenimentul ”Toamna la H33”, când va fi celebrată Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești. Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, (USAMV) Cluj-Napoca, a anunţat participarea la eveniment, în premieră, cu specialiști și cercetători, dar și cu produse proprii tradiționale, specifice toamnei.

● Astfel, cercetătorul științific Doina Clapa de la Laboratorul de Micropropagare al universității va prezenta culturile in-vitro și rolul lor în agricultura din prezent;
● Departamentul de Fitotehnie (Facultatea de Agricultură) va participa cu un specialist care va vorbi despre cultura plantelor aromatice, a lavandei, aloe vera și ceea ce se produce derivat;
● Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii va participa la eveniment cu stupul de albine de observație și viermi de mătase, dar și prin masterandul Kovacs Szilveszter, care va prezenta pentru degustare produsul local ”Brânză de Hoia” și va explica tehnologia proprie de producție;
● Despre tehnologia de producție a iaurturilor cu probiotice din brandul ”Gourmeticus Academicum”, produse la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, va oferi explicații Larisa Pop, care face parte din echipa de producție și este absolventă a facultății respective;
● Stațiunea de Cercetări Horticole (SCH) a USAMV Cluj-Napoca va prezenta fructe de sezon din producția proprie – soiuri de mere și de struguri – precum și must sau suc de mere.

Evenimentul ”Toamna la H33”, prima ediție Agro-Hub, se va desfășura în 12 – 13 octombrie, iar USAMV Cluj-Napoca va fi din prima zi, începând cu ora 17:00.

Alături de reprezentanții USAMV Cluj-Napoca au fost invitați și specialiști din cadrul unor asociații care promovează dezvoltarea rurală, agricultura smart, produsele bio și eco, precum și distribuitori ai acestora.

Sâmbătă, în a doua zi a evenimentului, începând cu ora 12:00, Vali Coman (Big Boletus) este gazda Cămării Gospodarului. Clujenii sunt chemați să aducă de acasă produse conservate pentru iarnă, zacuscă, dulcețuri și alte bunătăți, pentru a construi cămara din care toți oaspeții sunt invitați să guste. Zacusca și dulcețurile de ardei iuți vor intra în concursul cu premii. La toate acestea se adaugă ceaunul tradițional și workshopul de murături, deja consacrate la H33.

Pe toată durata evenimentului vor putea fi găsite și produse agroalimentare, care vor fi comercializate de producători locali.

”Toamna la H33” este o etapă a proiectului Orașul Acasă – 2018 și se află la a doua ediție. În acest an este dedicat și Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, precum și inaugurării Programului Agro-Hub, care se va desfășura în parteneriat cu USAMV Cluj-Napoca.

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti a fost instituită pentru data de 10 octombrie, prin Legea 168/2017. Articolul 2 al acesteia menţionază că, în sensul prezentei legi, ”prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

Evenimentul este organizat de Asociația Urbannect.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x