De interes

Măsură pentru creșterea numărului de specialiști în sistemul de sănătate

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cifra de școlarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018 – 2019 a fost majorat de la 5.000 la 5.415 locuri și posturi. Această măsură a fost luată pentru creșterea numărului de specialiști în sistemul de sănătate, conform Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că prin această măsură se va îmbunătăţi accesul la serviciile medicale, în special în zone defavorizate din punct de vedere socio-economic, prin formarea unui număr mai mare de specialişti. Astfel, ei vor putea oferi suportul necesar pentru creşterea calităţii stării de sănătate a populaţiei. Se va asigura astfel personalul medical necesar pentru serviciile medicale acordate în dispensarele şcolare, serviciile de ambulanţă sau centrele de permanenţă.

O altă măsură luată în acest an se referă la organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Astfel, posturile care vor rămâne neocupate după susținerea examenului de rezidențiat vor fi redistribuite. Astfel, candidații care la sesiunea precendentă au obținut punctajul minim de promovare dar s-au clasat în afara numărului de locuri și posturi, pot ocupa posturile rămase neocupate în sesiunea următoare. La repartizarea posturilor rămase neocupate după organizarea concursului de rezidențiat în anul 2018 vor avea prioritate cei 415 candidați care au fost respinși după examenul organizat în 2017, deși au obtinut punctajul minim de promovare, condiție necesară dar nu suficientă pentru ocuparea unui post de rezident.

„Politicile asumate de Guvern în domeniul sănătății vizează îmbunătățirea calității serviciilor medicale. Majorarea cifrei de școlarizare prin rezidențiat este un pas în această direcție. Am convingerea că rolul medicinei primare este esențial pentru atingerea acestui obiectiv. Pentru acest lucru, avem nevoie de specialiști care să asigure asistența medicală nu doar în marile unități sanitare din principalele orașe ale țării, ci și în zonele defavorizate, iar pentru asta trebuie să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Pentru anul universitar 2017-2018 cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost de 4.000 locuri și posturi. În acest an concursul național de intrare în rezidențiat este programat în data de 18 noiembrie 2018.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Măsura a fost implementată ca urmare a hotărârii Comisiei Municipale de Sistematizare a Circulației. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x