De interesŞtiri

Salariul minim pe economie va fi diferențiat, în funcție de studii și vechime

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2018. Acesta va mai mare pentru cei cu studii superioare şi pentru cei cu vechime mare în muncă.

Astfel, proiectul de Hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim brut garantat în plată pe economie prevede o creștere netă cu 100 de lei față de actualul, la 2.080 de lei/lună. Pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani, este prevăzut un salariu de 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult față de cel câștigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.

Această diferenţiere a mai fost aplicată în România înainte de anul 2011. La momentul discuțiilor purtate de Guvern cu sindicatele și patronatele, sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018 ca dată de la care să fie mărit salariul minim pe economie, în timp ce patronatele au cerut ca prevederea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Creşterea salarială va intra în vigoare după ce Executivul va da o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Muncii în acest sens.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x