De interes

Proiect de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 227.000.000 euro, a Ministerului Sănătății

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Un proiect de finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de 227.000.000 euro, a fost depus de Ministerul Sănătății, pentru „Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”.

Ministerul a anunțat că proiectul vizează, în principal, solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2018, destinate acoperirii tratamentului pentru bolnavii cu infecție HIV SIDA.

Din 2001, România a aprobat accesul universal la terapia antiretrovirală (ARV): în principal, accesul a fost asigurat cu prioritate pentru toți copiii infectați HIV, în timp ce pentru adulți accesul la terapie s-a făcut conform ghidurilor naționale și internaționale de la momentul respectiv.

“Această finanțare (n.r. 227.000.000 euro) va aduce o contribuție majoră la degrevarea bugetului de stat. Continuăm astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sănătății prin care sistemul de sănătate va beneficia de fonduri nerambursabile.”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În prezent, finanțarea managementului pacientului infectat HIV este asigurată astfel:

● Prin bugetul Ministerului Sănătății, pentru terapia antiretrovirală, precum și pentru testări HIV la gravide și la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecția HIV;

● Prin bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize și terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecțioase, precum și pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora, prin secțiile la zi.

Dacă în perioada 2007 – 2010, bugetul anual alocat la nivel național pentru tratament ARV a fost de circa 32.000.000 de euro, în anul 2016, în condițiile creșterii cu 47% a numărului de pacienți, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60.000.000 de euro.

În condițiile menținerii incidenței HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor 10 ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creștere anuală a bugetului cu circa 4.600.000 de euro.

227.000.000 euro este cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care se solicită finanțare din Fondul Social European, care va fi asigurată din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x