De interes

MNIT va găzdui Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice, ajunsă la cea de a 52-a ediție

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice va avea loc în perioada 15 – 17 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) și reprezintă unul dintre cele mai importante momente pentru prezentarea rezultatelor imediate ale cercetărilor arheologice efectuate în anii precedenți (2017 și 2018);
● Sunt așteptați peste 150 de specialiști în domeniul patrimoniului arheologic din întreaga țară, dar și parteneri ai acestora din afara României.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, va găzdui în perioada 15 – 17 noiembrie, la Cluj-Napoca, a 52-a ediție a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice.

“Acest eveniment reprezintă unul dintre cele mai importante momente pentru prezentarea rezultatelor imediate ale cercetărilor arheologice efectuate în anii precedenți (2017 și 2018) și va strânge la un loc peste 150 de specialiști în domeniul patrimoniului arheologic din întreaga țară, dar și parteneri ai acestora din afara României. Comunicările științifice se vor derula în cadrul a patru mari secțiuni: Preistorie, Epoca Fierului, Antichitate Clasică și Perioada Medievală, iar în paralel vor avea loc și lucrările în plen ale Comisiei Naționale de Arheologie.” afirmă Dr. Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

În afara prezentărilor pe secțiuni, ce au ca scop principal prezentarea săpăturilor arheologice, vor fi organizate și două mese rotunde cu scopul de a dezbate problemele cu care se confruntă arheologia românească. Ambele mese rotunde vor fi organizate vineri, 16 noiembrie, prima dintre ele având ca tematică Asociația Română de Arheologie și necesitatea unei asociații profesionale în domeniul arheologiei, iar cea de-a doua vizează Interdisciplinaritatea în domeniul arheologiei din România în contextul formării profesionale academice: Platforma ArchaeoScience#RO. Tot vineri, începând cu ora 20:00 va fi vernisată și expoziția Bogdan Novac (student, anul II, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), Crochiuri arheologice. Siliștea și Bologa, 2018.

Tot cu ocazia evenimentului Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice se va lansa volumul Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2017, volum editat de către Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x