Ştiri

Lights ON, circuit de instalații de lumină realizate de artiști, la Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Un circuit de instalații de lumină realizate de artiști a fost inaugurat pentru clujeni. Sub numele de Lights ON, evenimentul a fost inițiat drept un concurs al conceptelor și ideilor ce vizează iluminatul public festiv în Cluj-Napoca.

După patru ani și tot atâtea concursuri, în care s-au pus la dispoziția comunității creative soluții inedite de iluminat festiv în zone de interes ale orașului, precum Piața Mihai Viteazu (“Snowballs”), bulevardul Eroilor (“Beatrix”), strada Mihail Kogălniceanu (“Forest Spirits”) și Piața Avram Iancu (“Swing with Light”) – în Cluj-Napoca, precum și strada Mărășești (“La Pas”) – în Timișoara, în 2018 Lights ON își propune să educe și mai mult publicul său, iar pe de altă parte să faciliteze acestuia accesul la forme ale artei contemporane, reprezentate în acest caz de instalații de lumină.

Aceste opere de artă sunt creațiile unor artiști români și străini de anvergură, fie închiriate și aduse în premieră la Cluj-Napoca, fie realizate special pentru acest eveniment.

Printre artiștii străini confirmați care vor ajunge în premieră la Lights ON Cluj-Napoca se numără Leonid Tishkov (Moscova) – artist ale cărui opere sunt deopotrivă poetice și metafizice, opere dintre care menționăm “Private Moon” – care a circulat peste tot alături de autorul ei, însă în noiembrie ajunge pentru prima oară în Cluj-Napoca, împreună cu expoziția foto dedicată tuturor locurilor pe care le-a vizitat; “Red Sun” și “Fallen Star” – instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte; “Endless Light Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși; “The Tree of Light” – un copac al cărui trunchi este mereu iluminat, dar a cărui coroană se aprinde doar atunci când oamenii pedalează bicicletele ce îl străjuiesc.

Leonid Tishkov

Un alt artist străin, recunoscut la nivel internațional, a cărui muncă a fost premiată în cadru unor festivaluri renumite precum Amsterdam Light Festival, este Alaa Minawi (Beirut/Amsterdam) – artist vizual ce a lucrat în trecut în cadrul a peste 300 de performance-uri, ca light designer, technical director și ca performer; plecând de la încercarea de a înțelege lumina așa cum o știa prin prisma pozițiilor de mai sus, Alaa a început să se joace pe cont propriu cu aceasta, creând propriile instalații, precum “beyond myself…”, “my light is your light…”, “the bride…”, ce au călătorit prin țări din toată lumea. În Cluj-Napoca, artistul va include în Circuit lucrarea “hand in hand…” ce celebrează generațiile și rolul pe care acestea le au în dezvoltarea familială, comunitară și societală.

Alaa Minawi

Din Circuitul Lights ON va face parte și una dintre cele mai impresionante instalații de lumină ale anului, apreciată la nivel internațional, a artistului Luke Jerram (Marea Britanie), care ajunge în premieră în această parte a lumii. De asemenea, din circuit vor face parte lucrări ale unor artiști locali emergenți precum Silviu Ciora (“Tunelul”), Diana Buga (“Spectrum” și “Subtle Light”), Anca Stătică (“Traces”) și Adi Bălan (“Mi-e dor de tine”) și alții.

Circuitul se va desfășura pe parcursul a 45 de zile, între 16 noiembrie și 31 decembrie, fiind unul dintre cele mai îndelungate evenimente de acest tip, propunându-și să ilumineze, dar și să inspire peisajul nocturn al orașului Cluj-Napoca.

Instalațiile vor face diverse zone ale orașului să strălucească, fiind conectate între ele printr-un circuit, ce va fi parcurs alături de ghizi specializați (Cluj Guided Tours), zilnic, de la ora 18:00, din Piața Unirii, și vor fi puse în lumină prin desfășurarea unor evenimente conexe menite să potențeze aceste instalații.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] pentru prima oară când concursul de iluminat festiv Lights On iese din zona centrală a orașului și se concentrează pe cartiere. Până pe 15 septembrie, […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x