De interesŞtiri

Două noi localități vor fi racordate la sistemul public centralizat de alimentare cu apă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Două noi localități clujene, Valea lui Cati din comuna Ceanu Mare și Săliștea Veche din comuna Chinteni, vor fi racordate la sistemul public centralizat de alimentare cu apă, a anunțat Consiliul Județean Cluj. Până în acest moment au fost semnate autorizațiile de construire în vederea executării lucrărilor necesare.

În prezent, cele două localități clujene, Valea lui Cati din comuna Ceanu Mare și Săliștea Veche din comuna Chinteni, nu dispun de un sistem centralizat de alimentare cu apă. Gospodăriile, societățile comerciale și obiectivele socio-culturale sunt alimentate din surse locale, improvizate, sau din fântâni individuale săpate la mare adâncime, apa astfel consumată neîndeplinind cerințele minimale de potabilitate. În plus, în perioadele secetoase, apa captată nu satisface norma minimă de consum pentru fiecare persoană în parte.

● Autoritățile au anunțat că în satul Valea lui Cati, extinderea conductei de apă potabilă se va realiza din magistrala care traversează comuna, debitul fiind preluat de stația de pompare existentă și refulat într-un rezervor de înmagazinare nou, de 100 de mc, care va deservi și zona înaltă a localității Ceanu Mare, alimentată în prezent prin pompare directă în rețea. Mai mult decât atât, în viitor, acest sistem va deservi și satul Bolduț aflat în imediata vecinătate. În acest fel, lungimea totală a rețelei nou create va fi 4.6 km, din care 1.000 de metri reprezintă lungimea conductelor de aducțiune iar 3.600 de metri cea a conductelor de distribuție. În total, aproximativ 500 de consumatori casnici, de pe toate străzile localității, vor fi branșați la rețeaua publică de apă.

● Pentru introducerea apei în satul Săliștea Veche, Compania de Apă Someș SA a propus extinderea rețelei de apă existente în satul Săliștea Nouă, de-a lungul drumului județean DJ 105T. Noua rețea de transport și distribuție a apei va avea o lungime totală de 7.250 metri și va beneficia de un rezervor de înmagazinare subteran de circa 40 de mc ce va fi amplasat la o cotă care va asigura alimentarea gravitațională a celor peste 150 de locuitori ai localității.

Consiliul Județean Cluj a precizat că necesitatea derulării acestor investiții, a căror valoare totală cumulată se ridică la peste 2.000.000 de lei, este motivată și de obligativitatea autorităților locale de a se conforma directivelor Uniunii Europene, care impun amenajarea, în toate localitățile rurale, de sisteme centralizate de alimentare cu apă care să dețină autorizație de funcționare.

După finalizarea lucrărilor, cele două rețele noi de apă vor fi preluate în sistem centralizat de către Compania de Apă Someș S.A., operatorul regional care asigură serviciile de alimentare cu apă potabilă în peste 240 de localități urbane și rurale din județele Cluj, Sălaj și Mureș.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x