De interes

România se pregătește pentru adoptarea monedei euro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
România se pregătește pentru renunțarea la moneda națională și adoptarea monedei euro.

2024 – 2026 este perioada avansată de Guvern ca termen realist la care țara noastră va ajunge să îndeplinească condițiile necesare pentru adoptarea monedei unice. În acest sens, Comisia de pregătire a aderării României la moneda euro a finalizat proiectul documentului ce va sta la baza pregătirii procesului. Acesta analizează în detaliu modul în care funcționează zona euro, cum poate influența acest lucru intrarea României în zona euro și gradul de pregătire al economiei românești pentru atingerea acestui obiectiv.

Două aspecte importante care trebuie luate în calcul pentru pregătirea și realizarea convergenței reale.

Membrii Comisiei de pregătire a aderării României la moneda euro au subliniat faptul că pe lângă atingerea unor indicatori economici sunt extrem de importante două aspecte, astfel încât aderarea la moneda euro să producă beneficii pentru societate. ● În primul rând, este vitală creșterea competitivității și asigurarea unei creșteri economice sustenabile, bazată pe produse cu tehnologie înaltă, cu valoare adăugată mare şi cu inovare. ● Pregătirea intrării României în mecanismul european al ratelor de schimb – ERM II, etapă premergătoare aderării la zona euro.

Declarație politică de asumare a Planului Național de adoptare a monedei euro.

Ca urmare a consultărilor permanente și a documentelor finalizate, va fi propusă partidelor parlamentare o declarație politică de asumare a Planului Național de adoptare a monedei euro, a anunțat Guvernul.

Raportul de fundamentare al Planului naţional de adoptare a monedei euro și Planul naţional de adoptare a monedei euro sunt rezultatul consultărilor cu   reprezentanţi ai partidelor politice parlamentare, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, conducerea Academiei Române, consilieri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, precum și reprezentanţi ai sindicatelor, patronatelor şi structurilor asociative.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x