De interes

Vaccinare obligatorie pentru cei care pleacă în străinătate, împotriva polio-virusurilor

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic, cetățenii care circulă în anumite țări sunt obligați să se vaccineze împotriva polio-virusurilor.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis prelungirea cu încă trei luni a stării de Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională – USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic.

Lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea și cea cu țările în care este recomandată vaccinarea împotriva polio-virusurilor.

OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, astfel: Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee și Somalia. Accesul în țările respective sau părăsirea teritoriului nu este permis în lipsa vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre și dinspre: Republica Democratică Congo, Kenya și Niger.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în sub-regiunea lacului Ciad se menține pentru țările învecinate (spre direcția sud – sud-est): Republica Central Africană, Etiopia, Camerun, Sudanul de Sud și Djibouti.

Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Persoanele care se află în zone unde vaccinarea este obligatorie, nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere al frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea anti-polio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului. Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective, care solicită viza pentru România, li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu patru săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x