De interesŞtiri

România a preluat de la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
România a preluat primul său mandat la Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019.

În calitate de Președinție, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene în următoarele șase luni. În acest moment, marile dosare aflate pe agenda europeană sunt: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcționarea Pieței Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale a UE, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenul migrației și consolidarea rolului Uniunii Europene în plan global.

Agenda europeană este marcată în această perioadă de evoluții politice și dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, agenda europeană este marcată de evoluții politice și dosare cu un impact decisiv asupra viitorului Uniunii.

Procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană;

Negocierea bugetului Uniunii pentru perioada 2021 – 2027;

Alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019, precedate de o campanie cu mize politice majore.

Motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene este „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că prioritățile Președinției României pe durata mandatului sunt fundamentate pe imperativul coeziunii. Cei patru piloni principali de acțiune vor fi: Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate; Europa siguranței; Europa, actor global și Europa valorilor comune.

O serie de reuniuni și evenimente, oficiale sau informale, vor avea loc în această perioadă. Summit-ul informal de la Sibiu va avea loc în 9 mai 2019. În acest moment-cheie vor fi identificate liniile care vor ghida acțiunea Uniunii pe termen mediu, în scopul agreării viitoarei Agende Strategice a UE.

A fost lansat site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat lansarea site-ului oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Pagina web, disponibilă la adresa www.romania2019.eu, în limbile română, engleză și franceză, conține informații utile pentru jurnaliști, publicul larg și experți în domeniul afacerilor europene.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x