Lucrările la Casa Hintz, gazda Colecției de Istorie a Farmaciei, intră în linie dreaptă

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Echipa care execută lucrările de restaurare la Casa Hintz a anunțat că a terminat lucrările de pregătire și de protecție urgentă a spațiilor Colecției de Istorie a Farmaciei, iar în luna ianuarie va începe șantierul propriu-zis;

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj;

Lucrările de reabilitare vor dura aproximativ doi ani, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare.

Lucrările de reabilitare la Casa Hintz vor dura aproximativ doi ani .

Casa Hintz, clădirea care adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei, imobil situat în Piața Unirii nr. 28, a intrat în luna octombrie într-un proces de reabilitare, care va dura aproximativ doi ani, iar după terminarea acestora colecția va fi redeschisă pentru vizitare. Echipa care s-a angajat în procesul de restaurare a imobilului din secolul al XVI-lea, și anume: proprietarul – Dr. Georg Hintz, beneficiarul – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), proiectantul şi constructorul, informează că au fost terminate lucrările de pregătire şi de protecție urgentă a spațiilor, iar în luna ianuarie se va începe șantierul propriu-zis. De asemenea, în paralel cu intervențiile de consolidare de urgență a fost demarat și procesul de proiectare de restaurare și refuncționalizare a întregului imobil.

“Ca oricare proces de asemenea amploare și acesta necesită timp şi efort susţinut din partea întregii echipe care s-a angajat la această lucrare. Apelăm la o înţelegere a eventualelor inconveniente de pe parcursul șantierului şi rugăm o susţinere în acest sens din partea întregii comunități locale. Obiectivul nostru este ca la finalizarea lucrărilor, calitățile acestui monument istoric de excepţie al oraşului să fie puse în valoare și să regăsim în centrul istoric al oraşului o clădire simbol, o instituţie culturală reînnoită şi renăscută.” declară proiectantul general şi constructorul.

Casa Hintz a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573.

Clădirea, monument istoric și de arhitectură, construită în secolul al XVI-lea, a găzduit cea mai veche farmacie din Cluj, “La Sfântul Gheorghe”, a cărei primă atestare documentară datează din anul 1573. La originea colecţiei se află donaţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Gyula Orient (1869-1940), expusă în anul 1904 într-una dintre sălile Muzeului Ardelean și îmbogățită pe parcursul timpului prin alte donaţii valoroase care ilustrează activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX. Şeful catedrei de Istoria Medicinei și Farmaciei din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din Cluj, profesorul Lucian V. Bologa (1892-1971), a fondat în anul 1954 Muzeul Farmaciei din Cluj, care a primit ulterior numele de Colecţia de Istorie a Farmaciei, fiind subordonată Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x