Ştiri

Persoane, autovehicule și documente căutate internațional, găsite prin cooperare Schengen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Peste 700 de persoane, 40 de autovehicule și 30 de documente căutate la nivel european au fost găsite datorită cooperării Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat pentru ultima perioadă descoperirea a 734 de persoane căutate, 45 de autovehicule și 33 de documente din Sistemul Informatic Schengen (S.I.S.). Acest lucru a fost posibil în urma cooperări dintre poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul statelor membre Schengen.

Persoane, autovehicule și documente căutate și găsite pe teritoriul României, care fac obiectul unor semnalări în S.I.S.

● În perioada 18 – 25 ianuarie 2019, au fost localizate, pe teritoriul României, 470 de persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S., în urma schimbului suplimentar de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

● De asemenea, poliţiştii români au pus în aplicare 23 de mandate europene de arestare, au depistat 77 de persoane semnalate de statele membre ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, 140 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 6 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.

● De pe teritoriul României au fost ridicate 17 documente și au fost găsite 37 de autovehicule căutate de partenerii din Spaţiul Schengen, pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor judiciare.

Persoane, autovehicule și documente căutate și găsite pe teritoriul Schengen, care fac obiectul unor semnalări în S.I.S.

● Un număr de 264 de persoane, căutate de autorităţile române, au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

● Dintre acestea, 33 erau urmărite de Poliţia Română, în baza unor mandate europene de arestare, 7 erau semnalate de România ca având refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen, alte 18 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 7 erau semnalate dispărute de autorităţile române. 

● Totodată, partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, 8 autovehicule căutate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale și 16 documente semnalate de România.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010, iar Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x