De interesŞtiri

Guvernul acordă 500.000.000 de euro, pentru investitorii care vor construi grădinițe cu profil sportiv

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
500.000.000 de euro vor fi alocați de la bugetul de stat ca ajutor pentru cei care vor construi, amenaja și dota 1.000 de grădinițe cu profil sportiv.

Guvernul a anunțat că va aloca fonduri de la buget pentru construirea, amenajarea și dotarea a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv. Finanțarea va începe în acest an și va fi inclusă în bugetul pentru 2019.

Programul a primit numele „gROwth – investim în copii, investim în viitor”. Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii și cluburi sportive.

Sprijinul va consta, în principal, în ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile.

Investitorii vor primi ajutor de minimis de până la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale. De asemenea, Guvernul a anunțat că sprijinul implică și o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

Obligațiile beneficiarilor ajutorului de stat, în calitate de întreprinderi cărora le-a fost încredințat serviciul public.

Investitorii trebuie să asigure locuri gratuite pentru o perioadă de patru ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, într-o cotă procentuală de:

● Cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv;

● Cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv.

Gratuităţile vor fi acordate pentru copiii cu familii care au un venit salarial pe persoană sub salariul minim brut, la momentul depunerii cererii de înscriere. Copiii cu dizabilităţi vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.

De asemenea, beneficiarii schemei de ajutor trebuie să faciliteze accesul copiilor la aceste gradinițe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin legislație și, totodată, să asigure un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea grădinițelor pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.

O altă obligație se referă la menţinerea activității în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin zece ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x