Bugetul Sănătății pe 2019: „anul acesta ne orientăm spre zona de investiții pentru dotarea spitalelor” – Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat modul în care vor fi utilizate fondurile alocate pentru bugetul Sănătății.

Bugetul Sănătății pe 2019 va permite investiții  în unitățile sanitare și  îmbunătățirea seviciilor medicale acordate pacienților, susțin autoritățile. Ministrul Sănătății susține că finanțarea din acest an va permite continuarea proiectelor demarate în anii interiori, dar și demararea unor noi proiecte și programe.

“Respectăm ce ne-am asumat în Programul de Guvernare și, după ce anul trecut am crescut salarizarea personalului medical, anul acesta ne orientam spre zona de investiții pentru dotarea  spitalelor, care să permită medicilor o mai bună diagnosticare pentru stabilirea tratamentelor necesare pacienților”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În 2019, bugetul Sănătății este mai mare cu aproximativ 6.1 miliarde lei față de anul trecut.

Bugetul pentru investiții este de peste un miliard de lei. Conform Ministerului Sănătății, fondurile suplimentare vor fi alocate pentru achiziționarea de aparatură, reparații capitale și finalizarea lucrărilor de investiții începute, precum și altele noi.

De asemenea, anul acesta va fi achiziționată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene. Aparatura va dota cele 14 centre principale din țară.  Ultimele achiziții au fost făcute în 2002, astfel încât astăzi aparatura existentă are un grad mare de uzură. Este pentru prima oară când se realizează o achiziție centralizată pentru acest domeniu.

Ministerul Sănătății va crește finanțarea și  pentru funcționarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistența comunitară, medicina școlară și pentru asigurarea co-finanțărilor destinate proiectelor finanțate din fonduri europene.

“Am ajuns la aproape 5 % din PIB alocate pentru Sănătate pornind de la 2%. Orice sumă în plus alocată la Sănătate înseamnă pacienţi care beneficiază de tratamente și serviciile medicale necesare, înseamnă pacienţi salvați”, a declarat Sorina Pintea în cadrul conferinței de presă.

Bugetul Sănătății pe 2019 prevede mai multe fonduri pentru derularea programelor de sănătate.

Ministerul Sănătății a anunțat ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în cadrul programului național de sănătate “Mama și copilul”:

● Va fi finalizată licitația demarată în 2018 pentru achiziția a 1.000 de incubatoare pentru dotarea tuturor unităților sanitare din România care au în structură maternități;

● Va continua dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanță a secțiilor de neonatologie și ginecologie;

● Se va finanța testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează/ testează anomaliile genetice ale fătului. Estimările arată un număr de 200.000 de gravide care vor beneficia de program;

● Pentru fertilizarea in vitro se va majora numărul lor de la 685, finanţate anul trecut, la 1.000 anul acesta.

Bugetul Sănătății pe 2019 prevede continuarea programelor demarate anul trecut dar și înființarea de programe de sănătate noi.

“Vom continua acordarea dispozitivelor medicale pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Din bugetul Ministerului Sănătăţii, se vor susține în continuare fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din fondurile obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. Anul acesta extindem tratamentul intervețional prin tromboliza intravenoasă pentru pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut. De anul acesta vom asigura și testarea markerilor tumorali și moleculari atât de necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite și pe care acum le sponsorizează firmele de medicamente. În 2019, vom introduce un program național de testare și tratament pentru carența de vitamina D a categorilor de risc stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății”, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că, la propunerea comisiei de oncologie, începând de anul acesta, odată cu aplicarea noului contract cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, centrele de oncologie care nu vor folosi ‘tumor boardul’ nu vor mai fi finanţate. Acest lucru este în concordanță cu legislația actuală, care prevede o  echipă multidisciplinară pentru tratarea tumorilor.

În 2019, se va continua modificarea listei de medicamente compensate și gratuite, prin introducerea de noi molecule.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x