Ştiri

Păstrăvăriile românești, sub lupa specialiștilor; grant de cercetare de 65.000 de euro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMV) a anunțat primirea unei finanțări de aproximativ 65.000 de euro. Banii provin de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și sunt destinați pentru cercetare în păstrăvăriile românești.

USAMV Cluj-Napoca a început derularea proiectului ”Evaluarea bunăstării salmonidelor din păstrăvăriile românești, în contextul creșterii productivității și a calității produselor”. Acest proiect este finanțat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia Generală Pescuit – Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.

Grantul de cercetare se ridică la 65.000 de euro. Proiectul se va finaliza în luna iulie 2020, prin editarea unui ghid de bune practici în domeniul creşterii peştilor din zonele montane, care va fi distribuit în mod gratuit păstrăvarilor.

Directorul de proiect, Conf. Dr. Daniel Cocan, precizează: ”Ne-am dorit foarte mult să accesăm acest proiect, întrucât considerăm că putem contribui la implementarea unui management integrat în păstrăvăriile româneşti. Cu alte cuvinte, experienţa noastră în domeniul creşterii peştilor şi a ştiinţelor fundamentale precum ihtiologia, fiziologia organismelor acvatice, alimentaţia şi reproducţia peştilor, poate fi de un real folos păstrăvarilor. Aceasta, în contextul în care cel puţin în momentul de faţă, nu avem o strategie naţională privind toate componentele salmoniculturii. Cu mici excepții, păstrăvarii lucrează individual, fără a fi constituiţi în asociaţii şi de multe ori fără a avea studii de specialitate în domeniul creşterii peştilor. Din această cauză le este aproape imposibil să intre cu produsele lor pe piaţa magazinelor mari. De asemenea, partea de reproducţie, care este aproape inexistentă, se derulează fără planuri concrete de selecţie şi ameliorare. În general, se importă icre embrionate din alte ţări, uneori fără a avea un certificat sanitar-veterinar care să confirme că acel material biologic este liber de boli. Avem toate condiţiile să înfiinţăm un centru de selecţie şi reproducţie a salmonidelor, atât din punct de vedere al condiţiilor de mediu, cât şi a surselor de finanţare”.

Proiectul de cercetare prevede vizite și evaluări la toate păstrăvăriile din România.

Proiectul de cercetare presupune deplasări şi contacte ale echipei de proiect cu toate păstrăvăriile din România, urmând a fi făcută o evaluare a tuturor problemelor care pot influenţa negativ productivitatea fermelor piscicole şi calitatea produselor: parametrii mediali, tehnologia de creştere, calitatea furajelor, dinamica de creştere, modificările climaterice, poluarea apelor, statusul fiziologic şi patologic al peştilor.

”Pe baza acestor date culese din teren şi a analizei acestora, va fi editat ghidul de bune practici în domeniul Salmoniculturii, având ca obiectiv ţintit îmbunătăţirea productivităţii păstrăvăriilor româneşti şi creşterea calităţii produselor, fie că vorbim despre peştele proaspăt sau cel prelucrat (eviscerat, filetat, sărat, afumat sau conservat, icre proaspete sau prelucrate). Pentru aceasta, ne dorim o deschidere şi o colaborare bună cu păstrăvarii, convinşi fiind că toţi cei implicaţi vom avea doar de câştigat în viitor. În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre piscicultură şi despre problemele din acest domeniu, inclusiv despre impactul negativ al păsărilor ihtiofage. Aceste probleme vor putea fi rezolvate, dar numai prin colaborarea operatorilor din producţie cu specialiştii din acest domeniu. Din păcate, în momentul de faţă, în cadrul învăţământului superior din România, singurul program de studiu în domeniul Pisciculturii şi Acvaculturii care mai este activ este la USAMV Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii”, a mai spus specialistul din cadrul USAMV.

Prin acest proiect de cercetare se doreşte o mai strânsă colaborare între instituţiile de învăţământ superior şi cercetare, cu operatorii din domeniul creşterii păstrăvilor şi a altor peşti din familia Salmonidae.

Specialiștii în Piscicultură și Acvacultură din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii au derulat până în prezent peste 10 proiecte cu impact la nivel național în domeniul lor de activitate.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x