Forță de muncă din afară la Cluj: 50 de vietnamezi au fost angajați la o fabrică de pâine din Câmpia Turzii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
„Am încercat să relocăm personal din alte zone ale țării, considerate în trecut defavorizate.” – Răzvan Boșomoiu, manager fabrică de pâine.

50 de vietnamezi au fost angajați la o fabrică de produse de panificație și patiserie din Câmpia Turzii. Reprezentanții fabricii au anunțat că această măsură vine în contextul crizei acute de personal cu care se confruntă angajatorii români în general, dar și a creșterii capacității de producție a fabricii, care va avea loc în acest an.

„Realitatea pieței forței de muncă din România ne arată un trend de exod al românilor spre țările din centrul și Sudul Europei pentru perioadele de primăvară și vară. În această perioadă, fluctuația aduce o lipsă de oameni greu de înlocuit printr-o recrutare locală, pe care am extins-o cu mult dincolo de zonele apropiate de Câmpia Turzii. Am încercat inclusiv relocarea de personal din alte zone ale țării considerate în trecut defavorizate.”, a declarat Răzvan Boșomoiu, General Manager fabrică de pâine.

În România sunt angajați în prezent aproximativ 17.000 de cetățeni străini din afara Uniunii Europene, din care aproximativ 1.600 sunt vietnamezi.

Conform angajatorilor din Câmpia Turzii, aducerea de angajați din străinătate este o necesitate. Criza de personal afectează afacerile din toate domeniile, în special zona de producție. În ultimii ani, în zona Clujului au apărut multe fabrici, însă numărul de persoane dispuse să se angajeze a rămas același. În 2018, numărul de locuri de muncă neocupate la nivel național se ridica la aproape 64.000. Practic, un număr mare de companii se luptă pentru a atrage un număr restrâns și limitat de angajați. În România, sunt angajați în prezent aproximativ 17.000 de cetățeni străini din afara Uniunii Europene, iar aproximativ 1.600 sunt vietnamezi. Reprezentanții fabricii La Lorraine România au declarat că au luat decizia importului de personal din Vietnam, după mai multe încercări de a angaja muncitori din țară.

Cauza principală a nevoii de personal suplimentar este creșterea capacității de producție.

Nevoia de personal este cu atât mai mare cu cât în 2019 fabrica își va mări capacitatea de producție. În acest context, pe lângă acțiunile de recrutare locală pe care le face, reprezentanții fabricii au decis să acopere o parte a personalului suplimentar necesar cu lucrători vietnamezi.

„Am adaptat procesul de instruire provocării pe care o avem de a integra personal care nu vorbește limba română și nicio altă limbă de circulație internațională. Astfel, prima măsură a fost traducerea documentației în limba vietnameză. Am dezvoltat de asemenea pictograme care să explice acțiunile la care vor lua parte. Procesul de învățare are o componentă de instruire teoretică și o perioadă de shadowing la locul de muncă alături de un operator cu experiență.”, mai spune Răzvan Boșomoiu.

Fabrica din Câmpia Turzii este cea mai mare și mai modernă fabrică de produse de panificație și patiserie congelată din România. Cu un număr de 250 de angajați, este principalul furnizor de panificaţie congelată pe plan intern și pe plan extern.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x