Fațada imobilului ce găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în reabilitare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Au fost reluate lucrările de reabilitare a imobilului situat în Piața Unirii, numărul 30, ce găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Fațada imobilului ce găzduiește Muzeul de Artă Cluj-Napoca va fi reabilitată, a anunțat Consiliul Județean Cluj. Începute în cursul anului 2018, lucrările au constat până în prezent în operațiuni de decapare a tencuielilor fațadei și de curățare a rosturilor, fiind executate, totodată, lucrări de rerostuire. De asemenea, a fost curățată piatra, au fost demontate grilajele metalice și obloanele și s-au realizat plombe la zidărie. Totodată, la parterul clădirii a fost înlocuită o parte din tâmplărie, respectiv ferestrele, în timp ce la etaj au fost restaurate ferestrele și ușile.

În contextul îmbunătățirii condițiilor meteorologice, lucrările la fațada imobilului au fost reluate, urmând a avea loc operațiuni de retencuire și zugrăvire și de revizuire a acoperișului. De asemenea, vor fi efectuate intervenții de primă necesitate asupra elementelor de piatră, vor fi montate grilajele metalice și vor fi restaurate elementele de metal.

În ceea ce privește valoarea totală a lucrărilor la fațada clădirii, aceasta se ridică la 4.549.000 de lei, cu TVA inclus. Din suma totală, pe parcursul anului 2018 au fost folosiți 329.462 de lei, cost aferent lucrărilor de construcție propriu-zise, elaborării proiectului pentru autorizarea lucrărilor de reabilitare, respectiv obținerii avizelor necesare.

Edificiul baroc, unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, este parțial în proprietate publică a judeţului Cluj şi în administrarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

În prezent, palatul se află, parțial, în proprietate publică a judeţului Cluj şi în administrarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. El reprezintă cel mai important edificiu baroc din municipiu şi unul de referinţă pentru arhitectura de secol XVIII din România, decoraţia arhitecturală în piatră fiind completată cu o serie de sculpturi cu valoare artistică deosebită, realizate de Anton Schuchbauer.

Clădirea este înscrisă la prima categorie (A) în lista clădirilor de patrimoniu arhitectural şi artistic naţional al României. Edificiul a fost ridicat în perioada 1774 – 1785, de către arhitectul german Johann Eberhard Blaumann ca reşedinţă particulară a contelui Bánffy György, devenit ulterior guvernator al Transilvaniei. Mai apoi, clădirii i-au fost date alte destinaţii, respectiv reşedinţă de protocol, Cazinou Naţional, clădire de apartamente şi spaţii comerciale, sediu de societăţi industriale. În anul 1925 a fost construit chiar un cinematograf în curtea imobilului iar în anul 1956 Comuna Urbană Cluj a dat palatul în folosinţă Muzeului de Artă, înfiinţat în anul 1951.

În preajma zilei de 1 decembrie 2018, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a fost dezvelită fațada Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei, proaspăt reabilitată.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x