De interesŞtiri

Echipamente medicale moderne au intrat în dotarea a două spitale clujene

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Echipamente și aparaturi medicale de ultimă generație au intrat în dotarea Spitalului Clinic de Recuperare și a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” în cursul lunii aprilie.

Șase noi echipamente și aparaturi medicale moderne, de ultimă generație, au intrat în dotarea a două spitale clujene, a anunțat Consiliul Județean Cluj. Mai jos puteți vedea lista cu aparatura achiziționată de autorități.

Echipamentele medicale moderne primite de Spitalul Clinic de Recuperare: un aparat de sterilizare cu plasmă, un ecograf multidisciplinar și un sistem de mapping tridimensional.

Aparatul de sterilizare cu plasmă a intrat în dotarea Laboratorului de explorări funcționale cardiovasculare și electrofiziologie a spitalului, fiind utilizat pentru sterilizarea materialelor folosite în cadrul procedurilor de electrofiziologie, implanturi de dispozitive cardiace și coronarografie. Utilitatea acestuia este cu atât mai mare cu sistemul asigură folosirea mai eficientă a resursei de timp și realizarea actului medical în condiții de maximă siguranță.

● Totodată, același laborator beneficiază începând de acum și de un sistem de mapping tridimensional în vederea tratării tulburărilor de ritm cardiac și a leziunilor coronariene și vasculare. Acesta era necesar deoarece dezvoltarea terapeutică a patologiilor complexe – fibrilații atriale, tahicardii ventriculare necesită cartografierea tridimensională a circuitelor electrice, operațiune ce se poate efectua doar cu acest tip de aparat. Astfel, dotarea cu această tehnologie permite diagnosticarea cu precizie a tulburărilor de ritm cardiac și stabilirea schemei terapeutice adecvate cazului, cu impact semnificativ asupra evoluției clinice a pacienților.

● La rândul lui, ecograful multidisciplinar din incinta Laboratorului de radiologie și imagistică medicală este dedicat unui număr mare de examinări ecografice – abdominale, musculoscheletale, vasculare, de părți moi etc. Aceasta este cea mai frecventă și accesibilă metodă de investigare, neinvazivă, care oferă informații esențiale în stabilirea diagnosticelor și, ulterior, a conduitei terapeutice.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, acesta a fost dotat cu trei noi echipamente ultramoderne: un aparat de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO, un ecograf digital Doppler color și un sistem de stocare centralizată a imaginilor şi datelor care este folosit de Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală – Computer Tomograf.

● Intrat în dotarea Laboratorului de Explorări Funcționale Respiratorii al spitalului, aparatul de măsurare a difuziunii monoxidului de carbon – TLCO este extrem de util întrucât permite o explorare funcțională performantă, neinvazivă, pentru majoritatea bolilor pulmonare nou introduse în programele naționale de sănătate, diagnostic și monitorizare pentru fibrozele pulmonare, bolile interstițiale pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică – BPOC, astmul bronșic – AB, edemul pulmonar etc.

● Totodată, ecograful digital Doppler color, recent introdus în unitatea spitalicească și de care vor beneficia aproximativ 2.000 de pacienți anual, este necesar pentru investigarea afecțiunilor cardiace ale pacienților întrucât, de cele mai multe ori, persoanele cu afecțiuni pulmonare prezintă comorbidități cardiace severe. Urmare a dotării spitalului cu acest nou ecograf vor putea fi efectuate puncții biopsie transbronșică utilizate pentru diagnosticarea cancerului bronhopulmonar care este nedepistabil prin bronhoscopie.

În valoare totală de circa 2.000.000 de lei, această investiție în echipamente medicale moderne a fost finanțată prin programul destinat dezvoltării infrastructurii locale.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x