De interesEvenimente

TIFF.18 – surprize și noutăți, anunțate de organizatori

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Mai este puțin până la debutul celei de-a 18-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Organizatorii evenimentului cinematografic au ajuns miercuri, 15 mai, la Cluj, unde au susținut o conferință de presă.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Mihai Chirilov, directorul artistic, și Cristian Hordilă, managerul festivalului, au venit la Cluj pregătiți cu informații în premieră despre surprizele ediției TIFF.18.

Ca dimensiune, festivalul se anunță la fel de mare ca anul trecut. 220 de filme vor rula pe ecranele cinematografelor din oraș. Dintre acestea, 40 sunt filme scurte. În ceea ce privește locația, anul acesta vor rula în plus filme și în zona open air, la mall-ul din Gheorgheni și la Cinema Arta.

Pe lângă invitații speciali confirmați deja, Nicolas Cage și Michel Gondry, organizatorii au anunțat și prezența la Cluj a actorului român Marcel Iureș. Acesta va primi în cadrul TIFF.18 Premiul de Excelență. Președintele festivalului, Tudor Giurgiu, a anunțat că în total vor fi peste 800 de invitați la ediția de anul acesta. De asemenea, a promis și alte surprize, care vor fi anunțate în perioada următoare.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF
Directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, a prezentat noile secțiuni ale ediției cu numărul 18.

Printre noutăți se numără trei focusuri naționale: Focus Franța, Focus China și Focus Albania. Secțiunea tematică de anul acesta de la TIFF.18 cuprinde filme care abordează religia și credința. Inspirația pentru această tematică i-a venit selecționerului în urma vizionării filmului Clergy (r. Wojciech Smarzowski).

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF
InfiniTIFF și întâlniri profesionale vor avea loc și la TIFF.18.

Cristian Hordilă a anunțat continuarea unor proiecte demarate anul trecut dar și lansarea unei noi aplicații pentru publicul festivalului. Astfel, din 20 mai, data lansării noii aplicații TIFF, cei care doresc vor putea să-și facă inclusiv agenda proprie de vizionare. O altă noutate este faptul că zona de VR va fi anul acesta la Casa de Cultură a Studenților.

Cristian Hordilă, managerul festivalului
TIFF.18 își va sărbători majoratul alături de tineri clujeni.

Tinerii care vor împlini 18 ani pe durata festivalului vor avea parte de o mare petrecere de majorat, a anunțat Tudor Giurgiu. „Ne simțim la fel de tineri, bucuroși și energici, dornici să facem un festival foarte bun. Sigur că cifra 18 are această conotație legată de majorat, de întoarcerea într-o perioadă când lucrurile stăteau cu totul altfel pentru noi toți… O să-i cunoașteți pe cei 11 clujeni care anul ăsta au făcut sau vor face 18 ani. Vom pregăti o surpriză, o mare petrecere de majorat pentru toți clujenii care vor face 18 ani în timpul festivalului, deci între 31 mai și 9 iunie. O petrecere unde vor fi invitați cu prieteni, cu rude.”

Bugetul festivalului este de aproximativ 1.800.000 de euro. TIFF.18 va avea loc în perioada 31 mai – 9 iunie la Cluj-Napoca.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x