Alegeri europarlamentare; Rezultate provizorii la cald

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Duminică, 26 mai 2019, românii din țară și din străinătate au ieșit la vot, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.

La actualele alegeri parlamentare, prezența la vot a fost în procent de 49,02%, conform datelor din acest moment a Biroului Electoral Central (BEC).

Din totalul voturilor exprimate, cele mai multe au fost pentru reprezentanții PNL – 27.4%. Următorii în topul preferințelor alegătorilor români au fost candidații din PSD – 25.2%. Pe locurile trei și patru USR-PLUS și UDMR, cu 14.2%, respectiv 7.4%. Peste 5% a mai obținut PRO România – 6.2%.

Partidele politice care au obținut până în acest moment la alegeri sub 5%.

Printre partidele politice cu tradiție, care nu au reușit să depășească pragul electoral de 5% se numără în acest moment ALDE – 4.2%, iar PMP a obținut 4.7%.

Prezența la actualele alegeri europarlamentare, la nivel național.

În ceea ce privește prezența la vot, cei mai harnici au fost locuitorii din Ilfov. Astfel, 64.03% din cei cu drept de vot s-au prezentat la urne. Orașele în care a mai fost înregistrată prezență mare la vot au fost: Cluj – 61.11%, Giurgiu – 55.55%, Sibiu – 55.08%, Brașov – 54.28% și Timiș – 53.01%.

Pe ultimele locuri, cu o prezență la urne sub 40%, au fost: Vaslui – 34.79% și Botoșani – 39.72%.

În urma alegerilor de duminică, România va trimite în Parlamentul European (PE) un număr de 33 de reprezentanți. Din totalul de 751 de locuri disponibile în PE, cele mai multe sunt pentru parlamentarii europeni din Germania și Franța.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x