De interesŞtiri

Colectarea selectivă a deșeurilor la Cluj-Napoca, din luna iulie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Începând de la 1 iulie 2019, la Cluj-Napoca se va implementa colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: deșeuri reziduale, hârtie/carton, plastic/metal, sticlă.

Conform Primăriei municipiului Cluj-Napoca, colectarea selectivă a deșeurilor de la asociațiile de proprietari și gospodării individuale (case) se va realiza astfel:

Culori specifice pentru recipienții de plastic, respectiv sacii menajeri:
Deșeuri reziduale – negru;
Hârtie / carton – albastru;
Plastic / metal – galben;
Sticlă – verde.

În cartierele de blocuri (asociații de proprietari):

  • În recipienții de plastic colorați specific, amplasați la punctele de colectare din zonele de blocuri.

Pentru gospodării individuale (case):

  • În sacii de plastic colorați specific, furnizați în mod gratuit de operatorul de salubritate. Deșeurile reziduale se vor arunca în pubela furnizată de operator.

Deșeuri de plastic / metal

Deșeurile de plastic / metal se aruncă în recipientul galben (blocuri) respectiv sacul menajer galben (case). Deșeurile din plastic se colectează curate. Pentru a economisi spațiu, acestea se pot presa.

Exemple: bidoane și cutii din plastic, cutii de carton tetrapack, folii de plastic, pahare, recipienți, ghivece, tăvi, ambalaje din polistiren.

Atenție: Ambalajele de plastic care nu pot fi curățate se consideră deșeuri reziduale.

Deșeuri reziduale (amestecate)

Deșeurile reziduale se aruncă în recipientul negru (blocuri) respectiv pubela neagră furnizată de operator (case).
Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple: resturi de mâncare (vegetale, carne, lactate etc.), lemn tratat, conținutul sacului de aspirator, scutece, veselă din porțelan.

Atenție: Se consideră deșeuri reziduale și acele deșeuri din plastic, hârtie ș.a. care nu pot fi reciclate corespunzător.

Deșeuri de sticlă

Deșeurile de sticlă se aruncă în recipientul verde (blocuri) respectiv sacul menajer verde (case). Sticlele se clătesc înainte de a fi duse la punctul de colectare.

Exemple: sticle, borcane, damigene.

Atenție: vasele termorezistente, porțelanul, ceramica, oglinzi sau geamuri se consideră deșeuri reziduale.

Deșeuri de hârtie / carton

Hârtia și cartonul se aruncă în recipientul albastru (blocuri) respectiv sacul menajer albastru (case). Dimensiunile deșeurilor din hârtie și carton pot fi reduse prin împăturire.

Exemple: ziare, reviste, documente, cutii din carton, plicuri.

Atenție: deșeurile ce conțin reziduuri de mâncare, șervețelele și hârtia de bucătărie folosită sau lucioasă sunt considerate deșeuri reziduale.

Categorii speciale de deșeuri

Atenție: Este interzisă depozitarea acestor deșeuri la / și în jurul punctelor gospodărești / platformelor îngropate.

Deșeuri vegetale: Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari, (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, într-o zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea în prealabil a Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca la numărul de telefon 0264 596 030 (interior: 4440), 984 (telefonul Primarului) sau 0264 955 (dispecerat Poliția Locală).

În zonele de case, deținătorul de deșeuri vegetale solicită firmelor care asigură astfel de servicii ridicarea acestora, contra cost.

Deșeuri voluminoase (Mobilier, rame uși/geamuri, saltele etc): Colectarea acestor deșeuri de către operator se va face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare desfășurate în baza unui program stabilit.

Colectarea acestor deșeuri în afara programelor stabilite se va face în baza unei solicitări, contra cost.

Deșeuri din construcții: Deșeurile din construcții se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului. Operatorul de salubritate trebuie contactat înaintea începerii lucrărilor pentru a putea pune la dispoziția solicitantului containere speciale pentru colectarea acestora.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE): Colectarea acestora se desfășoară cu titlu gratuit de către operatorul de salubritate de la punctele gospodărești / platformele subterane și de la punctele fixe de colectare stabilite. La punctele fixe de colectare (dotate cu containere de culoare verde) pot fi depuse în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni, între orele 09:00 – 13:00, în următoarele locații:
1. Strada Bucium – în vecinătatea garajului CTP Cluj-Napoca;
2. Platoul Sălii Sporturilor;
3. Str. Meteor – str. Observatorului, nr. 107
4. Strada Bobâlnei, nr 62-64;
5. Piața Ira și Piața 1 Mai  – stațiile de colectare inteligentă SIGUREC.

Ridicarea celor patru fracții se face distinct, cu utilaje diferite. Programul de colectare, respectiv localizarea pe hartă a mașinilor de salubritate și istoricul traseului acestora poate fi vizualizat pe site-ul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, la secțiunea Mediu.

Tarifele distincte în vigoare sunt cele aprobate prin HCL nr. 393/23.04.2019 www.primariaclujnapoca.ro.

Sancțiuni pentru nerespectarea regulilor ce vizează colectarea selectivă.

● Persoane fizice: 1.000 – 2.000 lei;

● Persoane juridice: 20.000 – 40.000 lei.

Contact operatori salubritate:
S.C. Brantner Vereș S.A. – Telefon: 0364 999
S.C. Rosal Grup S.A. – Telefon: 0264 987

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x