De interesŞtiri

Programe naţionale de sănătate mai vechi și cele demarate în 2019

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Strategia națională de sănătate pentru anul în curs prevede continuarea unor programe naţionale de sănătate mai vechi dar și demararea unora noi.

O serie de programe naţionale de sănătate, pentru anii 2017 şi 2018‎ s-au prelungit. De asemenea, unele noi au fost introduse pe lista Ministerului Sănătății.

„Începând de anul acesta, vom iniția noi programe de sănătate și activități pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali, evaluarea statusului vitaminei D pentru grupele la risc, dar și includerea de noi activități în cadrul programului național de sănătate mintală, pentru a pune în aplicare protocolul semnat de către autorități cu organizațiile din domeniu”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

S-a creat cadrul legal pentru organizarea unităților de specialitate cu proiecte pilot, prin care se urmărește identificarea din timp a afecțiunilor oncologice la persoanele asimptomatice și monitorizarea periodică a persoanelor cu risc înalt de a dezvolta cancer.

În cadrul Programului naţional de depistare precoce a cancerului în regim de screening, a fost înființat Subprogramul de depistare precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali la pacienții din grupele de risc, în regim de screening selectiv. Se urmărește astfel depistarea în faze incipiente de boală şi reducerea pe termen mediu-lung a mortalităţii specifice, prin diagnosticarea persoanelor cu leziuni pre-canceroase sau forme inaparente clinic, urmată de referirea acestora către serviciile specializate de diagnostic și tratament. Un diagnostic în timp util și realizarea unor intervenții curative timpurii asigură un tratament mai eficient și, de regulă, mai puțin costisitor.

„Am convingerea că acest subprogram va contribui la ameliorarea profilului epidemiologic nefavorabil al bolii oncologice în România, îmbunătățirea stării de sănătate a bolnavilor, creșterea calității vieții și a speranței de viață a acestora”, a mai declarat Sorina Pintea.

De asemenea, au fost incluse două obiective noi în cadrul Programului național de sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică.

Obiectivele noi introduse în cadrul noilor Programe naţionale de sănătate;

● Creșterea nivelului de competențe ale specialiștilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate și al calității serviciilor medicale acordate acestora;

● Creșterea nivelului de abilități și cunoștințe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

Prin introducerea acestor obiective, se urmărește actualizarea cunoștințelor tuturor categoriilor profesionale implicate în prevenirea, identificarea și tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, având ca rezultat așteptat creșterea calității serviciilor de sănătate și a șanselor de recuperare a acestor bolnavi. De asemenea, prin includerea acestor obiective se creează cadrul  legal pentru îndeplinirea scopului prevăzut în Protocolul de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări în spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație, încheiat între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naținale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

,,Programul național de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc’’, va  permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenței rahitismului și osteomaciei.

Conform specialiștilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie și endocrinologie ale Ministerului Sănătății, pentru  populația generală se întregistrează o prevalență a deficitului de vitamină D între 40 și 75%, iar în cazul copiilor prevalența variaza de la 0.66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1 – 3 ani până la 8.90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14 – 18 ani. De asemenea, se înregistrează o prevalență a sechelelor de rahitism de 1.8% în mediul urban și 0.7% în mediul rural, în condițiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentației copiilor și gravidelor. În aceste condiții, specialiștii apreciază necesitatea și utilitatea monitorizării statusului nutrițional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaționale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.

De asemenea, în cadrul noilor Programe naţionale de sănătate se prevede și completarea obiectivelor Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal în vederea imlementării unor acțiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA şi a persoanelor infectate HIV simptomatice.

Aceste Programe naţionale de sănătate au fost aprobate de Guvernul României, la solicitarea Ministerului Sănătății.

Astfel, a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea secțiunii A din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018‎ și pentru prelungirea termenului de aplicare.

Actul normativ prevede menținerea și dezvoltarea programelor existente și introducerea unor programe și activități noi. Astfel, aplicarea prevederilor HG nr. 155/2017 va fi prelungita, până la data de 31 decembrie 2019, printr-un act adițional care va fi încheiat de casele de asigurări de sănătate sau direcțiile de sănătate publică cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] de hotărâre are la bază un studiu de specialitate în ceea ce privește stabilirea numărului maxim de autorizații de taxi pentru perioada 2020-2025 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x