Bani europeni pentru investiții în infrastructura medicală

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Patru noi proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă, pentru dezvoltarea infrastructurii medicale, au fost câștigate de forul administrativ județean clujean.

Banii europeni pentru investiții în infrastructura medicală vizează extinderea, modernizarea, reabilitarea și dotarea ambulatoriilor a două instituții medicale: Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Depuse spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, cele patru proiecte nou câștigate au o valoare totală însumată de peste 46.000.000 lei, din care asistența financiară nerambursabilă solicitată este în cuantum de aproape 42.000.000 lei, iar peste 4.200.000 lei reprezintă contribuția proprie a forului administrativ județean.

Echipamente și lucrări prevăzute pentru a îmbunătăți infrastructura medicală, cu banii europeni.

● Pentru Spitalul Clinic de Recuperare vor fi achiziționate următoarele tipuri de echipamente: Cameră hiperbară cu echipamentele aferente, EKG 12 canale, Holter TA, Holter EKG, Bicicletă cu încărcătură și monitor EKG, Bicicletă fitness pentru copii, Bicicletă ergo, Aparat pentru masaj limfatic, Aparat de terapie radiofrecvență, Aparat de diatermie contact și Aparat de terapie nanopuls (SIS). De asemenea, unitatea spitalicească va fi dotată cu Aparat ultrasunete mâini libere, Aparat de terapie joasă/medie frecvență, Aparat laser robotizat, Aparat robotizat pentru mers, Sistem robotic pentru reeducarea mâinii, cotului și umărului, Sistem robotizat mobil pentru recuperarea mersului, Aparat pentru tratamentul disfagiei, Ecograf 4D, precum și un Sistem robotizat pentru susținerea pacienților în mers și redobândirea echilibrului.

● La nivelul Spitalului de Recuperare se vor efectua lucrări ce vizează supraetajarea, extinderea, reamenajarea și modernizarea Corpului C13 M – Laboratoare, schimbarea destinației în Ambulatoriu adulți, Ambulatoriu copii, un compartiment de Medicină Hiperbară și spații pentru Arhivă. Se vor crea noi spații atât pentru decongestionarea funcțiunilor existente la parter și etajul 1 din clădirea principală a spitalului, pentru asigurarea funcționării în bune condiții, cât și pentru o mai bună distribuire a fluxurilor de la nivelul spitalului. În consecință, noile spații vor asigura o funcționare corespunzătoare a ambulatoriului integrat, într-un spațiu modern, orientat către confortul pacienților și calitatea actului medical.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va beneficia de echipamente de înaltă performanță pentru dezvoltarea și diversificarea activității serviciilor de radiologie și imagistică medicală, precum și de echipamentele chirurgicale necesare pentru dotarea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI). Tot pentru această unitate sanitară urmează a fi achiziționată o Trusă de endoscopie cu rezoluție înaltă și tehnici de evaluare cromoendoscopică, Laboratorul de endoscopie va fi dotat cu o mașină automată de spălat și dezinfectat endoscoape, iar pentru Laboratorul de recuperare medicală fizică și balneologie se vor achiziționa echipamente de electroterapie și laserterapie de ultimă generație.

● Lucrările de investiții care se vor derula în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase vor urmări sporirea configurației și a suprafeței spațiilor medicale utile. Concret, va avea loc extinderea, reabilitarea și modernizarea Laboratorului de recuperare, medicină fizică și balneologie; reabilitarea structurii „Spitalizare de zi copii”, precum și reabilitarea și modernizarea structurii „Spitalizare de zi adulți”. De asemenea, se va asigura reabilitarea și modernizarea cabinetelor și a structurii Spital de zi – chirurgie generală și chirurgie vasculară, crearea Centrului Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI), dar și reabilitarea termică a anvelopei clădirii situate pe Calea Moților nr. 19.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x