De interesŞtiri

Proiecte de 150.000 de euro la Bugetare participativă 2019

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Mai este o săptămână până la finalul primei etape a procesului de Bugetare participativă 2019. Cetățenii interesați să-și vadă ideile puse în aplicare de municipalitate, o pot face prin depunerea unor proiecte viabile.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca desfășoară procesul de Bugetare participativă 2019 online. Astfel, toți cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani au posibilitatea să se implice prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Procesul Bugetare participativă Cluj-Napoca 2019 presupune următoarele etape.

● Înregistrarea participanţilor: înregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.

● Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 Euro (inclusiv TVA).

● Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor.

● Votul cetăţenilor: votul are loc în două etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obțin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2020.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii.

1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
3. Spații verzi și locuri de joacă;
4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
5. Infrastructură educațională și culturală;
6. Oraşul digital.

Calendarul procesului este următorul.

● 8 iulie – 11 august – depunerea proiectelor;
● 12 august – 22 septembrie – analiza proiectelor;
● 22 septembrie – 20 octombrie – vot pe domenii;
● 21 – 27 octombrie – validare vot pe domenii​;
● 28 octombrie – 17 noiembrie – vot final;
● 18 – 24 noiembrie – validare vot final;
● 25 noiembrie – afişare rezultate finale.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea înscrie propuneri de proiecte până în 11 august, cu sprijinul Primăriei.

La Centrul de Cultură Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13:00 – 17:00, funcționari ai Primăriei vor ajuta cetățenii să depună proiecte pe platformă și vor oferi informațiile necesare.

Alegerea proiectelor.

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative, în două etape distincte:

● În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platformă poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.

● În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă. La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte. Eventualele modificări ale calendarului procesului de Bugetare participativă 2019 vor fi anunțate.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] această etapă, lucrările se desfășoară pe raza localității Vaida Cămăraș. Se execută în prima fază […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x