„Prima casă” devine „O familie, o casă” și va avea noi condiții de accesare

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Un nou proiect de act normativ prevede modificarea Programului „Prima casă”.

Ministerul Finanțelor Publice a propus modificarea Programului „Prima casă” și redenumirea acestuia în Programul „O familie, o casă”.

Astfel, condițiile de accesare se vor modifica.

● Va fi introdus un prag de venit pentru beneficiari;

● Va fi introdus un preț maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul Programului;

● Se propune acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata programului pentru familiile cu un singur copil cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

„Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor şi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Propunerile care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă”.

● Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.

● Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

• la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

• pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

● Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.

● Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței.

● Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 de euro, echivalent lei la cursul BNR, valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

● Valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 de euro echivalent lei.

● Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

• reducerea cu 0.5 % a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

• reducerea cu 1 % a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

● Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

Proiectul de act normativ este publicat de site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x