EvenimenteŞtiri

Diploma 2019 – peste 120 de lucrări ale tinerilor artiști români

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Diploma 2019 aduce în fața publicului larg peste 120 de lucrări ale tinerilor artiști români.

Diploma 2019 prezintă peste 120 de lucrări ale absolvenților de arhitectură, arte vizuale, arte decorative și design din toată țara. Vizitatorii festivalului au ocazia să admire lucrările tinerilor artişti înainte ca acestea sa fie expuse în galerii sau muzee locale şi internaționale.

Ediția de anul acesta a festivalului se desfășoară în intervalul 11 – 20 octombrie 2019, în București, în clădirea monument istoric de pe Str. C.A. Rosetti nr. 3 (Piața George Enescu), redeschisă cu această ocazie pentru publicul larg. Vernisajul expoziției are loc vineri, 11 octombrie, începând cu ora 19:00, și este inclus în circuitul Noaptea Albă a Galeriilor – NAG. Accesul este gratuit.

Diploma, festivalul naţional al tinerilor artişti, reuneşte anul acesta voci îndrăzneţe, care abordează în lucrările lor condiţia umană, anxietatea şi individualitatea, explorează evoluția spirituală, dar şi lumi mistice, suprarealiste.

Inspirate de minimalism, deconstructivism, arta bizantină sau stilul Art Deco, lucrările expuse la Diploma 2019 se remarcă prin originalitatea şi preocuparea următoarei generaţii de creativi de a avea impact asupra lumii în care trăiesc.

Turul expozițional include lucrări de Arhitectură, Arhitectură de Interior, Urbanism, Design Grafic, Design Industrial și Design de Obiect, Fashion, Pictură, Sculptură, Artă Murală, Arte Textile, Ceramică – Sticlă – Metal, Grafică sau Foto-Video.

În plus, pentru a marca parteneriatele strategice cu universități de profil importante din România, Diploma 2019 include trei expoziții capsulă dedicate Universității de Vest Timișoara – care marchează 75 de ani de existență, Universității Naționale de Arte București (UNArte), care aniversează 50 de ani de la înființarea primei secții de învățământ superior de design în România și Universității de Arte și Design Cluj Napoca (UAD), care sărbătoreşte la rândul său 25 de ani de Gala UAD Fashion Design.

Programul festivalului este completat de o serie de conferinţe, Diploma Talks, organizate anul acesta sub formă de panel, dar și de un atelier de stickere imprimate prin tehnica linogravurii.

Atelierul de stickere imprimate prin tehnica linogravurii este susținut de artista Maria Bălan. Conferințele Diploma Talks sunt dezvoltate alături de Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu și Ordinul Arhitecților din România.

● Prima conferință din serie, Anatomia unui business creativ, are loc luni, 14 octombrie, la ora 11:00, în Amfiteatrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Calea Griviței nr. 28. Discuția este moderată de designerul Carla Szabo şi urmată de o sesiune de răspunsuri la întrebările și curiozitățile studenților sau tinerilor absolvenți.

● Cea de-a doua conferință face o incursiune în Piaţa de artă, pe 15 octombrie, începând cu ora 11:00, tot în Amfiteatrul UNarte şi reuneşte galeriști, curatori și specialiști din România, panel urmat de Q&A.

● Ultima din serie, conferinţa Modalități de exercitare a meseriei de arhitect are loc pe 16 octombrie, de la ora 16:30, în Sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu. Moderator va fi Raluca Munteanu, arhitect şi vicepreședinte OAR, iar evenimentul va fi urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

● Atelierul de stickere imprimate prin tehnica linogravurii susținut de Maria Bălan se desfășoară pe data de 17 octombrie, în intervalul 16:00 – 18:00, în spațiul expoziției centrale a festivalului, Str. C.A. Rosetti nr. 3. Înscrierea este gratuită și se face prin trimiterea unui email la adresa feeder@feeder.ro. Mesajul trebuie să conțină numele participantului, adresa de email și numărul de telefon. Locurile sunt limitate.

● La acestea se adaugă petreceri și întâlniri menite să încurajeze dialogul multidisciplinar, dar și să apropie un public cât mai numeros de creațiile, lucrările și conceptele semnate de tinerii artiști.

Universităţile partenere ale evenimentului, la ediția de anul acesta.

Universităţile partenere la ediţia Diploma de anul acesta sunt: Universitatea Naţională de Arte Bucureşti | Facultatea de Arte Decorative și Design, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca | Facultatea de Arte Decorative și Design, Facultatea de Arte Plastice, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iași | Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea din Oradea | Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții și Arhitectură, Universitatea Politehnică Timişoara | Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea de Știinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti | Facultatea De Horticultură, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca | Facultatea de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iași | Facultatea de Arhitectură G. M. Cantacuzino şi Universitatea de Vest din Timișoara | Facultatea de Arte și Design.

Mai multe informații despre Diploma sunt disponibile pe diplomafestival.ro.

Diploma 2019 este un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, având co-producător Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. Creație: Radu Manelici. Parteneri instituționali: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană al României.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x