Rezultatele concursului pentru noul Mănăștur, unul al secolului 21

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca este văzut de autorități ca noul Mănăștur, unul al secolului 21. Astfel, a fost organizat un concurs internațional, pentru soluții de amenajare urbană.

Rezultatele concursului internațional de soluții pentru „Plan Urbanistic Zonal SOPOR Masterplan – Cluj-Napoca 2019” a fost anunțat de curând de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Competiția pentru noul Mănăștur fost lansată oficial pe data de 6 iunie 2019. Concursul a fost organizat de Ordinul Arhitecților din România prin Filiala Teritorială Transilvania, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România (OAR), la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca.

„Este al șaselea concurs de soluții pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca îl organizează și cu siguranță nu ultimul, având în vedere faptul că sunt cel puțin trei în derulare. Concursurile de soluții sunt proceduri moderne, europene, bine pregătite, bine fundamentate, care pun accentul pe calitate și, de departe, reprezintă cea mai bună modalitate de modernizare a spațiilor publice. Mulțumesc Ordinului Arhitecților din România și din Transilvania pentru sprijinul acordat. Acest proiect este un nou Mănăștur, unul al secolului 21. Va fi un cartier care va ține cont de toate aspectele de calitate a vieții pe care cetățenii unui oraș european și le doresc. La 20 de minute de mers pe jos trebuie să găsești toate facilitățile necesare unui cartier, precum școală, grădiniță, centru de cartier, bancă și altele. De asemenea, vorbim despre bulevarde și alte facilități trasate de la început, continuând cu transport public și modalități de deplasare alternativă specifice secolului în care trăim, cu accentul pe dimensiunea verde, nepoluantă a orașului și respect față de mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, aștept de la câștigătorul concursului să ofere acestui oraș european, Cluj-Napoca, cea mai bună soluție urbană pentru secolul în care trăim și care să țină în primul rând cont de calitatea vieții. Evident că vom fi extrem de interesați ca proiectul să fie implementat în concurdanță cu exigențele de calitate pe care clujenii le așteaptă de la spațiile noastre urbane. Orașul nostru are o misiune strategică de a încuraja dimensiunea verde, nepoluantă și mobilitatea alternativă”, a declarat primarul Emil Boc.

Concursul a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui MASTERPLAN / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca”.

Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil în noul Mănăștur, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Obiectivul este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, ”etapizabil”, sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.

Premiile acordate:

● Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.800.000 lei lei fără TVA;

● Premiul II: 120.000 lei lei;

● Premiul III: 70.000 lei.

Sumele reprezentând premiile II și III includ TVA.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate proiectele câștigătoare și anume:

● Premiul I – Proiect nr. 59 – UV0007 – Asiza Birou de Arhitectură SRL

Autori principali: arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Anamaria Cornelia Olănescu

Coautori: –

Colaboratori arhitectură: arh. Miruna Moldovan, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan

Colaboratori specialități: –

”În cazul proiectului câștigător, juriul apreciază în mod deosebit coerența propunerii precum și mixajul funcțional și tipologia clădirilor. Rețeaua spațiilor publice este bine distribuită pe întreaga zonă studiată și conduce la o identificare ușoara a subzonelor cartierului, fapt care concură la implementarea facilă, în etape, a întregului proiect. Rețeaua verde este bine conectată la contextul natural adiacent. Întrepătrunderea spațiilor publice cu rețeaua de spații verzi crează un mediu primitor și contribuie la definirea unui cadru urban ce conferă un standard înalt al calității vieții.” – aprecierea juriului.

● Premiul II – Proiect nr. 61 – MS9318 – SC Planwerk Arhitectură și Urbanism SRL

Autori principali: SC Planwerk Arhitectură și Urbanism SRL

Coautori: Cristina Balogh, Tiberiu Ciolacu, Ruth Coman, Vlad Creoșteanu, Benjamin Kohl, Daniela Ioniță, Alexandra Man, Iulia Miclea

Colaboratori arhitectură: Ana-Maria Cosma

Colaboratori specialități: –

”În cazul acestui proiect juriul apreciază atenția acordată rețelei verzi – albastre, transportului și mobilității, care sunt bine organizate și structurate. Designul evidențiază un hub de mobilitate multifuncțional iar soluția de a intuba un sector al centurii metropolitane, optimizeaza conexiunea cu Parcul Est. Strategia de implementare propusă este clară și conformă cu documentele de planificare ce sunt în vigoare la această dată.” – aprecierea juriului.

● Premiul III – Proiect nr. 51 – XK0153 – Urban Synapse SRL

Autor principal: urb. Damian Alexandru Ioan

Coautor: urb. Damian Laura

Colaboratori arhitectură: arh. Bucur Tiberiu Vlad, arh. Bucur Mădălina Smaranda, stud. arh. Nagy Krisztina

Colaboratori specialităţi: ing. Theiss Maria

”Juriul apreciază soluția de întrepătrundere a celor două sisteme: spații construite și spații verzi. Structura urbană este generată de module tip, adaptabile dar formale, rezultatul final neoferind suficientă flexibilitate” – aprecierea juriului.

● Menţiune Onorifică – Proiect nr. 57 – GC1902 – Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)

Autor principal: Arch. Dario Cazzaro (Gaia Progetti)

Coautori: arch. Francesco Albarelli (Gaia Progetti), arch. Nicola Magliona (Gaia Progetti)

Colaboratori arhitectură: –

Colaboratori specialităţi: ing. Tanja Congiu, specialist in mobility system, arch. Alessia Marcia, specialist in environmental risks, ing. Costantino Tenore, specialist in energy technologies

”Juriul a decis să acorde o mențiune de onoare proiectul clasat pe locul 5, proiectul cu nr. 57, datorită abordării sale inovatoare. Juriul a remarcat multe calități conceptuale și inovatoare ale acestui proiect. Un proiect care pune multe întrebări și vine cu numeroase propuneri curajoase. Ce tip de oraș ne dorim pentru maine?, cum vrem să trăim în oraș ?, cum vrem se ne deplasam ?, ce înseamna urbanism agricol ?, care vor fi noile relații între urban și rural?” – aprecierea juriului.

Din juriul concursului au făcut parte:
 • urb. Paola Rizzi – Presedinte Juriu
 • peisag. urb. Nicolas Triboi
 • arh. șef, verif. Ligia Subțirică
 • arh. șef urb. Claudiu Salanță
 • arh. șef Daniel Pop
 • arh. Daniela Maier
 • conf. univ. dr. Bogdan Suditu
 • arh. urb. Dracea Răzvan
 • arh. urb. Anca Virginaș
Experți cooptați în concurs:
 • arh. urb. Sorin Gabrea
 • lect. dr. arh. urb. Anca Ginavar
 • lect. dr. arh. urb. Toader Popescu

Competiția pentru noul Mănăștur se alătură unei serii de concursuri de arhitectură organizate în Cluj-Napoca, serie care a debutat în noiembrie 2016 cu concursul Turnul Celor Trei Vârste, urmat de concursul Ethno Park Cluj, Rethinking Someș, Parcul Feroviar, Amenajarea urbană Kogălniceanu, Noul Consiliu Județean Cluj și concursul pentru ansamblul urban „Cetățuia”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x