Marinela V. Ardelean, la RO-Wine – 2019, un an cu vin mai puțin dar mai bun

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
A doua ediție a evenimentului RO-Wine Cluj a fost un bun prilej pentru amatori și profesioniști de a afla pe propriile papile gustative ce are de oferit industria vinului.

2019 a fost un an cu vin de calitate, din primele indicii. Industria vinului de la noi, conform co-organizatoarei RO-Wine Cluj, Marinela V. Ardelean, este în creștere și scoate pe piață vinuri mai de calitate. Acest lucru se datorează atât clienților, tot mai bine informați și pretențioși, cât și producătorilor, conștienți că trebuie să corespundă noilor cerințe.

„Noi oricum avem de-a face cu o creștere a calității vinului, de la an la an, din ce în ce mai mare, și pentru că, din punctul meu de vedere, consumatorul devine din ce în ce mai avizat și are pretenții din ce în ce mai mari. Iar producătorul este conștient cumva și răspunde corespunzător consumatorului. Dacă un an a fost mai greu și vinul pe care îl produce în mod constant, an de an, nu se ridică la standardele calității impuse pentru acel vin, mai degrabă nu-l face, decât să propună un vin care nu se ridică la nivelul calității deja impusă pentru eticheta respectivă. Ceea ce este bine. Fără compromis și cu un obiectiv pentru un traseu cât mai lung. Adică nu îl facem doar pentru business, nu îl facem doar pentru anul acesta sau pentru anul viitor, este pe termen lung această activitate, iar acțiunile pe care producătorii le aplică întărește acest lucru.”

Marinela V. Ardelean, la RO-Wine 2019, despre creșterea calității vinului din România.

2019, un an cu vin mai puțin, dar mai bun.

Vremea nefavorabilă se pare că este un element ce contribuie într-un mod neașteptat la producția de vin. Chiar dacă anumite fenomene meteo pun piedici unei recolte bogate, acest lucru afectează producția de vin într-o manieră interesantă. Marinela V. Ardelean ne-a spus și cum arată pentru producătorii de vin autohtoni anul 2019.

„La RO-Wine, la această ediție, se poate gusta chiar și un vin care este producție 2019. Este vorba despre o fetească albă și este producția 2019. Din punctul meu de vedere, și nu doar, dar având în vedere dificultățile pe care producătorii le-au întâmpinat anul acesta, vremea nu a fost neapărat cea mai generoasă cu producătorii – se zice așa: cu cât e mai dificilă vremea, recolta, cu atât vinul iese mai bine, mai bun. Mai puțin, dar mai bun. Așadar, cel puțin în zona Dealul Mare unde au fost cele mai multe provocări pe care producătorii le-au întâmpinat, rezultatele par să fie cel puțin peste așteptări, din ceea ce am gustat, din ceea ce producătorii au mărturisit până la ora actuală. Așadar, mai puțin dar mai de calitate.”

Marinela V. Ardelean, la RO-Wine 2019, despre producția de vin din 2019.

RO-Wine este un eveniment organizat de Marinela V. Ardelean și Liviu Popescu. Ediția din 2019, de la Cluj-Napoca, a avut loc în 26 și 27 octombrie.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x