EvenimenteŞtiri

DOCArt, documentare de artă și spectacole, din noiembrie la Cluj

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Începând cu luna noiembrie, proiectul DOCArt – o serie de proiecții ale unor documentare de artă de excepție, precum și spectacole preluate de pe marile scene ale lumii vor putea fi văzute la Cluj-Napoca.

Povești ale unor mari galerii de artă din lume, istorie în imagini ale unor pictori celebri sau spectacole difuzate în exclusivitate pe marele ecran vor fi proiectate, bilunar, miercuri, începând de la ora 18:00, la cinematograful Victoria. Proiecțiile din seria DOCArt vor fi limitate ca număr la maxim două. Toate beneficiază de subtitrare în limba română și sunt cotate cu audiență generală, fiind un excelent prilej de educație artistică pentru tânăra generație.

● Botticelli: Infernul
Miercuri, 6 noiembrie, ora 18:00

Maestrul renascentist Botticelli și-a petrecut mai bine de 10 ani creând desenele pentru Divina Commedia a lui Dante. Care e povestea adevărată din spatele acestor ilustrații, și mai ales, cea din spatele hărții Infernului? De ce lucrarea a rămas neterminată și s-a pierdut, și cum a fost mai apoi redescoperită? “Infernul lui Botticelli” este o incursiune fascinantă în misterele din spatele schițelor sale, menită să dezvăluie o latură întunecată surprinzătoare a celebrului artist, renumit pentru tablourile sale eterice și idilice ca “Nașterea lui Venus” și “La Primavera”.

● Hitler versus Picasso și alții
Miercuri, 20 noiembrie, ora 18:00

Sunt două moduri cele prin care nazismul a acaparat arta: încercarea de a eradica orice urmă a așa-numitei “arte degenerate” (Entartete Kunst) și implementarea jafului sistematic al operelor de artă clasice și moderne. Documentarul, lansat în 2018, de tânărul regizor Claudio Poli, este un proiect ambițios, foarte bine documentat, probând modul în care arta poate servi ca propaganda. Documentarul acoperă 5 expoziții, începând cu celebra expoziție din 1937, din Munchen, în care naziștii expun peste 650 de lucrări de “artă degenerată”. Expoziția va călători în 12 orașe din Germania și Austria și va fi urmată de “Marea expoziție de artă germană” care va glorifica acele lucrări ce răspund idealului de frumusețe ariană.

● Plácido Domingo: Seară de Gală, cea de-a 50-a aniversare
Miercuri, 27 noiembrie, ora: 17:00

Cu o carieră fulminantă de-a lungul a cinci decenii – peste 150 de roluri pe scenă, 11 Premii Grammy și repertoriul său unic alături de Luciano Pavarotti și José Carreras, ca unul dintre Cei Trei Tenori- legendarul Plácido Domingo continuă să-și uimească publicul cu un talent vocal neegalat. La 50 de ani de la debutul său, pentru o unică noapte, Plácido Domingo revine pe scena impresionantului amfiteatru Arena Di Verona pentru această seară de gala aniversară, cu trei dintre cele mai renumite roluri ale sale – Nabucco, Simon Boccanegra și Macbeth de Verdi.

● Salvador Dalí – În căutarea imortalității
Miercuri, 4 decembrie, ora: 18:00

Un documentar exhaustiv, explorând viața și opera lui Salvador Dalí, și a muzei sale, Gala, de la culmile puterii sale suprarealiste în 1929 până la moartea sa în 1989. Începând cu 1929, un an crucial atât în viața privată cât și în cariera lui Dalí, și până în anul morții artistului, 1989, documentarul ne apropie de acest pictor unic în istoria artei, ajutând spectatorul să treacă dincolo de personaj și să descopere omul dar și spațiile concepute de el care au contribuit la dobândirea imortalității sale, cea a unui geniu.

● Veni Domine – Ajunul & Crăciunul în Capela Sixtină
Miercuri, 18 decembrie, ora 17:00

Biblioteca Vaticanului găzduiește cele mai importante colecții de manuscrise de muzică sacră din lume, iar Corul Capelei Sixtine are acces nelimitat la această arhivă extraordinară. Cel mai vechi cor din lume a interpretat această muzică secole la rând, iar în ultimii ani a atins noi culmi ale excelenței. Intrepretate într-o manieră ce abordează polifonia la cele mai înalte standarde academice contemporane, dar într-o manieră ce rămâne fidelă și clarifică sensul liturgic al muzicii, multe dintre lucrările prezentate, aparținând unor nume celebre ca Palestrina și Desprez, nu au mai fost până acum dezvăluite publicului larg.
Compozitori: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Josquin Desprez, Jacob Clemens non Papa, Tomàs Luis de Victoria, Giovanni Maria Nanino, Pérotin, Cânturi Gregoriene
Corul Capelei Sixtine, dirijor: Massimo Palombella

Bilete pentru proiecțiile din seria DOCart pot fi achiziționate de la casieria cinematografului Victoria sau online, de pe www.cinemavictoria.ro, cu prețuri între 15 și 30 de lei, în funcție de spectacol. Proiecțiile din seria DOCArt sunt realizate cu sprijinul Pannonia Entertainment, un distribuitor extern.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x